jedino javno zagrebačko kupalište

Pod tuš jednom mjesečno

14.02.2006.
u 18:21
Pogledaj originalni članak

Kupaju li se uopće i gdje beskućnici i oni koji u svojem domu nemaju kupaonice? U Zagrebu neki od njih redovito dolaze u Dianu, sto godina staro javno kupalište u središtu grada. U povijesnom kupalištu danas su ostala samo četiri tuša, a bazen, sauna i kupelj su zatvoreni.

Svaki dan na tuširanje dođe od dvoje do petero ljudi, a tjedno najviše petnaestak. Uvijek dolaze iste osobe. Uglavnom muškarci kojima je više od pedeset godina. Kupaju se najčešće jednom tjedno, a neki i samo jednom mjesečno. Osim beskućnika, dolaze i podstanari kojima se u stanu ne grije kupaonica radije plate 15 kuna za dopuštenih pola sata kupanja u zagrijanoj kupaonici Diane. Ako žele čist ručnik, moraju platiti još pet kuna.

Nekima je puno i tih pet kuna, pa donose svoje ručnike kazuje Mirjana Jovan, koja već trideset godina prima kupače i naplaćuje ulaz u Dianu. Čistimo nakon svakog posjetitelja. A što mislite kako izgleda tuš kabina nakon onih koji dolaze jednom mjesečno?! Valjda se u međuvremenu operu u kakvom lavorčeku domeće Mirjana, domaćica Diane.

Kaže da nikada nema gužve, ali ipak, ističe, najprometnije je sredinom mjeseca kada stižu mirovine i socijalna pomoć. U toplijim mjesecima u Dianu svrati i pokoji turist, ali u srpnju se kupalište zatvara na mjesec dana. Klijenti se sele na jezero Jarun. Tamo je kupanje besplatno.

Pogledajte na vecernji.hr