DOMOVINSKI RAT

Podignuta optužnica za ratni zločin na Banovini: Odveli civile i ubili ih

Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA
Podignuta optužnica za ratni zločin na Banovini: Odveli civile i ubili ih
03.11.2022.
u 09:49
Kao pripadnici Teritorijalne obrane Dvor, nakon što su uhvaćena dvojica civila hrvatske nacionalnosti (1939. i 1964.) postupili protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskom Protokolu Ženevskoj konvenciji, odnosno da su uhvaćene civile odveli i usmrtili ih hicima iz vatrenog oružja, objavilo je ŽDO na svojim internetskim stranicama.
Pogledaj originalni članak

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1953. i 1958.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Podignutom optužnicom dvojicu okrivljenika se tereti da su krajem listopada 1991. godine u Glinskoj Poljani, tijekom trajanja međunarodnog oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, kao pripadnici Teritorijalne obrane Dvor, nakon što su uhvaćena dvojica civila hrvatske nacionalnosti (1939. i 1964.) postupili protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskom Protokolu Ženevskoj konvenciji, odnosno da su uhvaćene civile odveli i usmrtili ih hicima iz vatrenog oružja, objavilo je ŽDO na svojim internetskim stranicama.

VIDEO: Uhitili Brazilku na Plesu koja je progutala i pokušala prokrijumčariti 117 kapsula s 1,1 kg kokaina

Bez ratnih profitera

Psi rata zameli su tragove. Usprkos pogodovanjima, preuzimanju tvrtki za kunu, švercu nafte, trgovini oružjem...

Umirovljeni profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Petar Novoselec u svom je znanstvenom radu iz 2015. istaknuo da je najdulji rok zastare za kaznena djela, naveden u člancima 2. do 6. Zakona o nezastarijevanju, iznosio deset godina. Ustavni sud je utvrdio, ističe nadalje Novoselec, da se razdoblje u kojem su kaznena djela morala biti počinjena da bi se na njih mogao primijeniti Zakon o nezastarijevanju proteže od 30. svibnja 1990. do 15. siječnja 1998. godine.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.