Epilog

Podignuta optužnica zbog urušavanja Kupske ulice

Foto: Robert Anić/Pixsell
kupska
Foto: Renato Branđolica/Pixsell
kupska
Foto: Arhiva VL
kupska
Foto: Robert Anić/Pixsell
kupska
03.03.2010.
u 18:16
Podignuta je optužnica protiv devet osoba i tri tvrtke zbog opasnog izvođenja radova na izgradnji HEP-ove zgrade.
Pogledaj originalni članak

Županijsko državno odvjetništvo, nakon dvogodišnje istrage, podiglo je optužnicu protiv odgovornih za urušavanje Kupske ulice 23. rujna 2007. godine.

Za nesavjesno izvođenje građevinskih radova na HEP-ovu gradilištu tereti Davorina Lovrenčića, zaduženog za osiguranje građevinske jame, glavnog projektanta Nenada Bacha, nadzornika projekta Antuna Szavitza Nossana, inženjerku Tehnike Mariju Perić, voditelja radova Gabrijela Kostanjevečkog, nadzorne inženjere Tončija Glavinića i Zorana Petanjeka, glavnog nadzornika Harija Vladovića Relju i inženjera Građevinskog fakulteta Sašu Mehu Kovačevića. Optuženi su i izvođači radova – Tehnika, Conex i Interkonzalting.

HEP odustao od gradnje

Tužiteljstvo navodi da su radili na HEP-ovu gradilištu prema izvedbenom projektu za koji su znali da nije u skladu s glavnim projektom.

– Činjenica je da se, ako se vodio građevinski dnevnik, odmah moglo ustanoviti tko je kriv za sve što se dogodilo. Sve to zajedno predugo traje. Bolje bi bilo da je to sve prošlo bez sudskih tužbi i da su se odgovorni nagodili sa stanarima – komentirao je Želimir Žitković, stanar Kupske. Zbog urušavanja ulice bilo je evakuirano 66 stanara te su puna dva mjeseca bili smješteni u hostelu u Remetinečkom gaju. Poslije su tražili da im se ulica vrati u prvotno stanje, a HEP je u međuvremenu zbog financijske krize odustao od projekta izgradnje svoje zgrade.

– Tri mjeseca nisam radio, a i danas mi se urušava pod zbog slijeganja terena. Često mi pucaju zidovi i strop – dodao je Želimir Žitković.

Šteta 17 milijuna kuna

Šteta zbog urušavanja ulice procjenjuje se na 17 milijuna kuna. Prekršajni je sud nepravomoćno kaznio tri izvođača sa 100.000 kuna kazne, a odgovorne osobe u njima sa 10.000 kuna. Tehnici i Interkonzaltingu četiri je mjeseca bio zabranjen rad.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DO
domenico
09:00 04.03.2010.

Burger Daj ne prodaji tu demagogiju! To tvoje prodavanje magle je prolazilo prije 50 godina, a sad krivnju treba dokazati!

VZ
veki_zg
18:35 03.03.2010.

jisssss...kak to sve sporo ide, pa skroz sam zaboravio na tu kupsku.....

Avatar kos
kos
12:01 04.03.2010.

Stvaro, da nepovjeruješ....