TURIZAM

Podijeljeno samo 59 "kredita za pet"

08.09.2003.
u 00:00
U Ministarstvu turizma očekuju da najveći val zahtjeva slijedi nakon ove sezone
Pogledaj originalni članak

Godinu dana otkako je program kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, s najvišom kamatom od pet posto, postao operativan, odobreno je 59 kredita. Dvadeset ih je uloženo ili se ulaže u gradnju i obnovu obiteljskih hotela i pansiona, 26 u apartmane, a jedan u kamp. Tri se stare, tradicijske kuće pretvaraju u male hotele, a u pet se završavaju turistički apartmani i sobe. Krediti podijeljeni u sklopu projekta Vlade i Ministarstva turizma, nazvanog "Poticaj za uspjeh, uglavnom odlaze na obalu, u prosjeku iznose po 2,3 milijuna kuna, a ukupno je sedam banaka odobrilo nešto više od 140 milijuna kuna.

Najniža kamata 0,5 posto

Takozvani "Krediti za pet", jer najviša kamata zahvaljujući državnim subvencijama ne prelazi pet posto (najniža je 0,5 posto), dijelit će se još dvije godine. U Ministarstvu turizma očekuju da najveći val zahtjeva tek slijedi.

- Dosad su zahtjev podnijeli ljudi koji su već imali spremne projekte i dokumenatciju, a sada očekujemo one koji su se za turistički obrt odlučili kad je krenuo naš program. Trebalo im je vrijeme da pripreme sve potrebne papire - kaže ministrica turizma Pave Župan Rusković.

U Ministarstvu turizma priznaju da sve baš nije krenulo željenim tempom, pa ni prema zacrtanom cilju. Kao ponuđači kredita izostale su neke velike banke, one koje su se odlučile uključiti nerado ulaze u posao s početnicima, zapinje obnova starih kuća, nesrazmjerno je puno zahtjeva za gradnju apartmana... No, smatraju u resornom ministarstvu - sve to ne ugrožava projekt.

- Neke banke, očito, imaju dovoljno drugih poslova, s atraktivnijim maržama. No, u programu ih je trenutno svejedno 14. Bilo bi logično da se sve uključe, jer Hrvatska će živjeti od turizma, a korisnici kredita će im i sutra, kad njihovi objekti prorade, biti klijenti. Za gradnju i uređenje apartmana je, istina, više interesa nego što bismo željeli, pa s Ministarstvom zaštite okoliša tražimo način da tu gradnju obuzdamo, a ono što se gradi treba biti autohtono.

Obnavljati starine

Nedopustivo je i besmisleno da u Dalmaciji niču kuće tradicijske arhitekture iz susjedne BiH, a u Slavoniji kamene, dalmatinske. Apartmana, inače, imamo dovoljno. Za turizam su daleko atraktivniji obiteljski hoteli i stare, autohtone kuće, koje bi mogle prerasti u lanac vila s imenom "Pod stoljetnim krovovima". Tu su, pak, česta zapreka imovinski odnosi, vlasnika je često više, a nekima se ne može ni ući u trag. Potrebno je poštivati i konzervatorska pravila, pa sve to pomalo usporava i poskupljuje proceduru - kaže ministrica turizma.

Duga procedura je i najčešći prigovor tražitelja kredita. Odnedavno im je, inače, Vladinom odlukom, omogućeno da povrat umjesto najdulje predviđenog od 15 godina traje i 25 godina. No, zadnja je na bankama o kojima, uostalom, cijeli projekt dobrim dijelom i ovisi.

Pogledajte na vecernji.hr