Kolumna

Podržava li premijer Orešković kandidaturu Vesne Pusić?

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Podržava li premijer Orešković kandidaturu Vesne Pusić?
11.04.2016.
u 10:49
Vlada šuti i ponaša se kao da se Vesna Pusić natječe u Big Brotheru, a ne za novu šeficu UN-a
Pogledaj originalni članak

Bivša šefica diplomacije Vesna Pusić prošli je tjedan započela službenu kampanju za glavnu tajnicu UN-a. Sada slijede saslušanja osmero kandidata i kandidatkinja pred Općom skupštinom UN-a, a naša se Vlada prema svemu tome odnosi kao da se donedavna ministrica vanjskih poslova u New Yorku natječe u Big Brotheru ili sličnom showu, a ne za čelnicu UN-a! Podržava li nova Vlada njezinu kandidaturu?

Šuti premijer Tihomir Orešković, šute i potpredsjednici Tomislav Karamarko i Božo Petrov, dok ministar vanjskih poslova Miro Kovač “vozi slalom” izbjegavajući direktno i službeno reći: ima li ili ne Vesna Pusić podršku nove Vlade. No, iz neslužbenih razgovora s utjecajnim ljudima hrvatske političke scene zasad se može zaključiti kako Vlada neće minirati njezinu kandidaturu i da će vjerojatno u tišini, pazeći da takve poruke ne dopru do ušiju birača HDZ-a i desnih stranaka vladajuće koalicije, “gurati” V. Pusić za šeficu UN-a.

Politički problem koji s njezinom kandidaturom ima predsjednik HDZ-a sasvim je očit: kako sada glasno i javno podržavati V. Pusić kad su godinama čelnike lijevo-liberalne koalicije, a posebno nju, članovi HDZ-a često optuživali za protuhrvatsko djelovanje, jugonostalgiju, a neke optužbe išle su tako daleko da su Vesni Pusić HDZ-ovci predbacivali i to da ona zapravo uopće nije željela nezavisnu Hrvatsku. No, predsjednik Vlade Tihomir Orešković takvih problema nema niti ih može imati – on je u hrvatsku politiku došao doslovno preko noći. I ne bi nas začudilo da u finalu kampanje za novog čelnika/čelnicu UN-a premijer Orešković podrži Vesnu Pusić. Zapravo, sve drugo bilo bi iznenađenje. Jer Hrvatska ima možda i jedinstvenu povijesnu priliku da dobije mjesto šefa UN-a. Vrijeme je za ženu i kandidata iz istočne Europe. Takvih je samo tri – Irina Bokova iz Bugarske, Natalia Gherman iz Moldavije i Vesna Pusić. Može li jednom u našoj politici “šira slika” pobijediti uske stranačke dnevnopolitičke “sličice”? 

>>Pogledajte kako izgleda službena stranica kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a Vesnu Pusić

>>Vesni Pusić prešutna potpora nove Vlade za kandidaturu u UN-u?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar abakus
abakus
11:57 11.04.2016.

Bože sačuvaj da Vesna Pusić postane "šefica" UN-a... Želim ipak sačuvati neko kakvo-takvo mišljenje o toj organizaciji. Nije kod Pusić samo riječ o njezinom protuhrvatskom djelovanju, već je puno više problem u njoj samoj. Osoba koja ženama žrtvama silovanja u ratu može poručiti da se pridruže gay povorci žena je lišena i trunke ljudskosti, sućuti, osjećaja za žrtve i njihovu patnju. Da i ne govorim kako je Pusić teška bogatašica, osoba koja nikad nije osjetila egzistencijalnu tjeskobu i k tome osoba koja ima niz titula koje je dobila isključivo zahvaljujući svojoj poziciji velike "antifašistkinje" i bogatašice. Vesna Pusić je duboko nemoralna osoba, bez imalo ljudskog (a kamo li ženskog) osjećaja za druge ljude, karijeristica čijim žilama teku novac i prezir, puna ispraznih fraza i nerazumijevanja za realne probleme s kojima se suočavaju mali ljudi diljem svijeta, bešćutna, pa i okrutna. Je li to osoba koja bi se smjela naći na mjestu "šefa" UN-a, kao ona koja najviše utjelovljuje tu organizaciju? Nikako!

DU
Deleted user
14:29 11.04.2016.

A kako se Vesna Pusić ponašala prema gore navedenima? Kako se Vesna Pusić odnosila prema Predsjednici? Zašto bi je oni sad podržali?

LU
lunar777
15:18 11.04.2016.

Nadam se da ne podržava, samo zbog gluposti kao što je politička korektnost to se ne smije reći.