Josip Leko:

'Podupiremo napore da se u BiH osigura ravnopravnost naroda'

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
'Podupiremo napore da se u BiH osigura ravnopravnost naroda'
29.10.2013.
u 13:55
Leko je naglasio da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina prijateljske i partnerske zemlje, dodavši kako je Hrvatska zainteresirana za napredak BiH u pristupanju Europskoj uniji i NATO-u
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, zajedno sa saborskim izaslanstvom u kojem su zastupnici Igor Dragovan, Ivan Šuker i Perica Jelečević. Sastao se s čelnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH – predsjedavajućim Denisom Bećirovićem te zamjenicima predsjedavajućeg Miloradom Živkovićem i Božom Ljubićem. Održao je i sastanke s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem.

Leko je naglasio da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina prijateljske i partnerske zemlje, dodavši kako je Hrvatska zainteresirana za napredak BiH u pristupanju Europskoj uniji i NATO-u. „Hrvatska podupire napore da se unutar Bosne i Hercegovine pronađe rješenje kako bi bila funkcionalnija država i da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i svih građana“ – rekao je Leko.

Bećirović je rekao kako Bosna i Hercegovina na Hrvatsku gleda kao na strateškog partnera, dodavši da je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji poticaj za BiH na njezinom putu u euroatlantske integracije. Istaknuo je da se zauzima za što skorije potpisivanje Ugovora o imovinsko-pravnim odnosima te Sporazuma o privremenom zapošljavanju radnika iz BiH u Hrvatskoj.

Na sastancima je bilo riječi i o neriješenim pitanjima između dvije države, u prvom redu o Sporazumu o granici čijoj ratifikaciji se protive predstavnici Republike Srpske u tijelima BiH. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istaknuo je da o granici treba početi pregovarati ispočetka. Kad je riječ o gradnji Pelješkog mosta Leko je naglasio da je to unutarnje pitanje Hrvatske, ali da će se svakako uvažiti i interesi BiH. Bez obzira što postoje otvorena pitanja, na svim sastancima s predstavnicima BiH zaključeno je kako ta pitanja ne utječu na odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su ocijenjeni izvrsnim i prijateljskim.

Leko će se tijekom dana sastati i s predstavnicima Međureligijskoga vijeća BiH te s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

>> U BiH trenutačno živi više od pola milijuna Hrvata

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.