POLITIČKA PROVOKACIJA

Pogledajte majicu kojom se Zelenski narugao Trumpu i Putinu

Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS
Pogledajte majicu kojom se Zelenski narugao Trumpu i Putinu
25.10.2024.
u 13:56
Nije trebalo dugo da na njegov račun stignu žestoke uvrede
Pogledaj originalni članak

Intenzivne predizborne prijepore u Americi između kandidata Donalda Trumpa i Kamale Harris, složenu geopolitičku sliku između Istoka i Zapada te ratne sukobe između Rusije i Ukrajine, jučer je na svojemu večernjem videoobraćanju javnosti objedinio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, noseći majicu s neobičnim natpisom.

Naime, bijelim i crvenim slovima bilo je ispisano: "Učinimo Rusiju ponovno malom" (izvorno: "Make Russia small again"). Izravna je to karikatura Trumpovog poznatog političkog slogana koji glasi "Make America great again", to jest "Učinimo Ameriku ponovno velikom". Moguće je da se natpis na majici referira i na Operaciju Kursk kada je prošlog mjeseca ukrajinska vojska ušla u regiju Kursk i zauzela desetke naselja. 

Nije trebalo dugo da na taj natpis stignu brojne reakcije. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova citiralo je na platformi X svoju glasnogovornicu Mariu Zakharovu koja je Zelenskog nazvala "prokletim kretenom", prenosi portal Business Insider.

- "Malu kao što? SSSR? Rusko Carstvo? - upitala je Zakharova te podrugljivim i  neugodnim tonom dodala - Shvatila sam! Kao Kijevska Rusija. Za to nam treba Kijev. Sam si to rekao, prokleti kretenu. - rekla je navodno Maria Zakharova. 

POVEZANI ČLANCI: 

Potrebno je pojasniti kako je Kijevska Rusija bila srednjovjekovna država od otprilike kasnog devetog do sredine trinaestog stoljeća. Obuhvaćala je teritorije u današnjoj Ukrajini, Bjelorusiji i zapadnoj Rusiji sa središtem u Kijevu, današnjem glavnom gradu Ukrajine.

Poznato je kako ni Donald Trump ne izražava izravnu podršku Volodimiru Zelenskom te kako ga nerijetko kritizira. Tako ga je proteklog tjedna okrivio za početak rata s Rusijom. Već ionako zategnutim odnosima provokacije zasigurno neće pomoći, niti dovesti do ikakvog smirivanja tenzija, a kamoli govoru o prekidu sukoba.

FOTOGALERIJA:

Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
A woman walks past a poster promoting military service in Kurchatov
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
A painter works on his mural in Donetsk
Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS
A view of a fire from an explosion in Kurchatov, Kursk region
Foto: "Black Swan" unit of the 225 Sep
Ukraine's operations in Russia's Kursk region
Foto: 95th Air Assault Brigade/REUTERS
Military operations in Kursk region
Foto: ISW

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

RA
radijatori
14:25 25.10.2024.

Ovo je očito nova velika pobjeda Zelenskoga, a kao i sve do sada, u sferi PR-a za zaglupljenu zapadnu javnost.

Avatar drug Joža
drug Joža
16:04 25.10.2024.

Što ne ode u Donjeck predstaviti svoj plan o konačnoj pobjedi?

MI
Mixy
15:17 25.10.2024.

Sećam ga se kada je glumio glavnu ulogu u onoj humorističkoj seriji koja se zvala "Predsednik" samo tamo nije izgubio 20% teritorije i nije imao ovoliko žrtava. Glumac se mnogo zaigrao.