nalazi se na 1040 metara

Složena akcija spašavanja speleologa trajat će danima, oglasili se njegovi roditelji: 'Mark je jak'

Foto: NATIONAL CAVE RESCUE COMMISSION/REUTERS/HGSS
Mark Dickey
Foto: HGSS/Facebook
HGSS uključen u operaciju spašavanja Marka Dickeya
Foto: HGSS/Facebook
HGSS uključen u operaciju spašavanja Marka Dickeya
Foto: NATIONAL CAVE RESCUE COMMISSION/
National Cave Rescue Commission image shows Mark Dickey, American who became trapped in a Turkish cave, in Bend
Foto: NATIONAL CAVE RESCUE COMMISSION/
National Cave Rescue Commission image shows Mark Dickey, American who became trapped in a Turkish cave, in Bend
Foto: NATIONAL CAVE RESCUE COMMISSION/
Mark Dickey, the U.S. caver who is currently trapped near Morca, poses in Mentone
Autori Vecernji.hr, Hina
08.09.2023.
u 08:43
U Tursku su stigli speleološki spasioci iz više zemalja kako bi pomogli u operaciji, uključujući mađarske, talijanske, hrvatske i američke spasioce
Pogledaj originalni članak

Oko 150 spasioca uključeno je u složenu operaciju spašavanja Marka Dickeya (40), američkog speleologa zarobljenog u trećoj najdubljoj špilji u Turskoj nakon što mu je pozlilo. On je bio dio istraživačkog tima u dolini Morca, priopćila je ranije Turska speleološka federacija. 

"Tijekom istraživačke misije u kojoj su sudjelovali domaći i međunarodni timovi, američkom speleologu Marku Dickeyu pozlilo je na dubini od 1120 metara i stavljen je pod promatranje u špiljskom baznom kampu koji se nalazi na 1040 metara", objavila je Turska speleološka federacija na platformi X. Isporučeno mu je šest jedinica krvi, a smatra se da ima gastrointestinalno krvarenje. Njegovo stanje opisano je kao stabilno i rečeno je da može samostalno hodati.

VIDEO Međunarodna akcija spašavanja speleologa u Turskoj

Bulent Genc, ​​čelnik Turske speleološke federacije, rekao je za CNN da bi spašavanje moglo potrajati danima zbog činjenice da je špilja duboka i uska. Kako je pojasnio, bit će potrebni kratki pokreti da se Dickey iznese na nosilima. Naime, stručnjaci su pojasnili kako je iskusnom speleologu potrebno 15 sati da dođe do površine u idealnim uvjetima.

U Tursku su stigli speleološki spasioci iz više zemalja kako bi pomogli u operaciji, uključujući mađarske, talijanske, hrvatske i američke spasioce, potvrdio je Genc. Podsjetimo, osamnaest pripadnika HGSS-a otputovalo je u utorak navečer na međunarodnu misiju u Tursku. 

Gretchen Baker iz Nacionalne komisije za spašavanje u pećinama (NCRC), koja poznaje Dickeya i radi s njim nekoliko godina, izrazila je oprezni optimizam u vezi s njegovim sigurnim izlaskom iz pećine. “Predviđamo da će trebati dani da ga izvučemo iz pećine”, rekla je.

Misija spašavanja na ovoj dubini je vrlo rijetka, izuzetno teška i zahtijeva mnogo vrlo iskusnih speleoloških spasilaca, prema Europskoj udruzi speleoloških spašavatelja (ECRA), koja je uključena u operaciju.

Markovi roditelji, Andrew i Deborah Ann Dickey, istaknuli su u izjavi kako je situacija zastrašujuća. "Mark je jak, ali su mu bili potrebni njegovi kolege speleolozi, uključujući, naravno, liječnike. Naše molitve uslišane su i ne možemo izraziti koliko nam to znači", poručili su roditelji, prenosi NBC News

 VEZANI ČLANCI:

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je jučer kako je prvi tim od 14 spašavatelja odmah nakon dolaska u Konyu s osobnom i najnužnijom tehničkom speleološkom opremom cestovnim putem krenuo prema baznom logoru, dok je ostatak tima čekao tehničku speleološku opremu koja je trebala stići teretnim zrakoplovom.

"Nakon kratkog odmora u baznom kampu, međunarodni tim spašavatelja iz Turske, Mađarske, Bugarske, Poljske i Hrvatske održao je operativni dogovor. Danas naš tim od dva spašavatelja ulazi u jamu sa zadatkom postavljanja uređaja za komunikaciju Cave-Link. Time bi konačno trebala biti uspostavljena komunikacija od bivka na -1000 m do baznog logora. U nastavku bugarski tim spašavatelja ponovno će tehnički opremiti jamu od 700 do 900 m dubine. Isto tako, u tijeku je rješavanje problema dostave pitke vode i komunikacije putem mobilnih i satelitskih uređaja zbog nepostojanja ili vrlo lošeg signala. Najvažnije u ovom trenutku jest da je stanje unesrećenog speleologa za sada stabilno. O njemu kontinuirano brine medicinska ekipa u bivku na dubini od 1000 m", naveo je u četvrtak HGSS. 

Prema objavi HGSS-a, "riječ je o kolegi i prijatelju HGSS-a koji je u više navrata sudjelovao na HGSS speleo tečajevima i istraživanjima u jamama na Velebitu".

"Poznajem unesrećenog, radi se o odličnom čovjeku. Prvi poziv iz jame stigao je u nedjelju ujutro. Radilo se o međunarodnoj ekspediciji, a kad mu je pozlilo, odmah su išla dva poziva u pomoć. Prvi su dobile lokalne snage u Turskoj, a zatim je pozvana i Europska speleospasilačka asocijacija (ECRA). Već u ponedjeljak je ondje bio tim iz Mađarske te je do njega stigla liječnica", rekao je o međunarodnoj speleospasilačkoj akciji Dinko Novosel, predsjednik ECRA-e.

VEZANI ČLANCI:

Liječnici moraju odlučiti da li je moguće Amerikanca izvući samo užetom na površinu, ne koristeći nosila. Jamski sustav Morca je treći najveći u Turskoj i nalazi se na nadmorskoj visini od 2140 metara. Marko Rakovac, pročelnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a, rekao je za medije da je spasilačka akcija "iznimno zahtjevna".

"Akcija je iznimno zahtjevna i to dodatno komplicira situaciju zato što se bazni kamp nalazi na 2140 metara nadmorske visine, dakle prilično istureno i nepristupačno i na tome je mjestu potrebno osigurati logistički kamp", rekao je Rakovac. Istaknuo je da spasiocima stiže preko jedne tone opreme za spašavanje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.