Cijena: 250.000 eura

Pojeli prvi 'hamburger iz laboratorija': 'Fali malo soli i papra'

Foto: Reuters/PIXSELL
Pojeli prvi 'hamburger iz laboratorija': 'Fali malo soli i papra'
05.08.2013.
u 16:16
"Proizvodnja" hamburgera iz laboratorija teškog 140 grama stajala je više od 250 tisuća eura.
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici su danas svečano i pred očima javnosti volonterima u Londonu servirali prvi hamburger nastao u laboratoriju za kojeg se nadaju da će pokrenuti revoluciju u prehrani, piše Times of India.

"Proizvodnja" hamburgera teškog 140 grama stajala je više od 250 tisuća eura. U laboratoriju je napravljen od mesa "proizvedenog" iz mišićnog tkiva žive krave. Znanstvenici tvrde da ima okus kao pravi hamburger nakon što su još dodali soli, jaja u prahu i krušne mrvice te ga "obojili" sa crvenim sokom od cikle i šafranom.

Profesor Mark Post sa nizozemskog Sveučilišta u Maastrichtu, čiji laboratorij je proizveo meso, je rekao da je hamburger potpuno siguran za konzumaciju i mogao bi nadomjestiti "normalno" meso u prehrani milijuna ljudi.

- Očekivala sam da će tekstura bili blaža. Znala sam da u njemu nema masnoće pa nisam znala koliko će biti sočno. Vrlo je blizu okusu mesa. Nije presočno. Čvrstoća je savršena, ali mi fali soli i papra - kazala je australska stručnjakinja za hranu Hanni Ruetzler.

Jedan do onih koji su financijski poduprli projekt je i suosnivač Googlea Sergey Brin. Postoji zabrinutost da bi sve veća potražnja za hranom mogla biti preveliki pritisak za naš planet.

>>McDonaldsov hamburger 'najjeftinija i najhranjivija hrana'?!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.