UPRAVNE PRISTOJBE

Pojma nemaju, ali netko je sigurno lopov!

28.04.2004.
u 00:00
U Poreznoj upravi ne znaju da su nadzor onima koji naplaćuju pristojbe
Pogledaj originalni članak

Nakon smrti oca dobio sam poziv za ostavinski postupak kod javnog bilježnika. Nakon toga slijedi prikupljanje dokumenata, a jedan od njih je i posjedovni list. Podizanje posjedovnog lista stoji 65 kn upravne pristojbe i 5 kn troškova katastra. Međutim, kako je ostavinski postupak radnja koja se prvi put pokreće po službenoj dužnosti, po zakonu za sve te dokumente - osim posjedovnog, tu je i vlasnički list - nisam dužan plaćati upravne pristojbe.

Da skratim, za posjedovni i vlasnički list u Zaprešiću nisam platio ništa uz predočenje poziva za ostavinski postupak, koji su me tražili ljudi koji tamo rade i znaju svoj posao. Isto tako, za vlasnički list u Zagrebu (NSB) nisam platio upravnu pristojbu, ali onda se tu našao Odjel za katastar u Novom Zagrebu, Remetinečki gaj 14, koji za te zakone ne zna i, naravno, naplaćuju usluge. Kako u prvom trenutku to nisam želio platiti, zajedno s referentom završili smo kod šefice odjela, koja kaže da oni te usluge uredno naplaćuju - kao, nismo mi iz te priče - a to je potvrdila i šefica katastra u Vukovarskoj uvjeravajući me da poziv za ostavinski postupak nije radnja po službenoj dužnosti i oni to moraju naplatiti.

Nakon toga pokušao sam prijaviti nezakonite radnje Ministarstvu financija - Poreznoj upravi, koji su nadzor tijelu koje naplaćuje pristojbe, a na to mi je rečeno kako nemaju pojma da su oni nadzor njima (nevjerojatno!). Na kraju svega, uspio sam napraviti prijavu na koju mi se do danas nitko nije javio. Na svoj novac sam zaboravio i ne namjeravam ga više utjerivati jer, osim dragocjenog vremena koje ne želim gubiti s onima koji ne znaju svoj posao, ne znam kome bih se više i obratio.

I na kraju, ako ne bih bio u pravu - a jesam - to bi značilo da oni koji mi te pristojbe nisu naplatili oštećuju državni proračun jer, već sam rekao, riječ je o upravnim pristojbama. U svakom slučaju, netko je tu lopov!

Nedjeljko Huzak, Zagreb

Pogledajte na vecernji.hr