Adrion inicijativa

Pokazna vježba okupila brodove šest mediteranskih država u Kaštelanskom akvatoriju

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Pokazna vježba okupila brodove šest mediteranskih država u Kaštelanskom akvatoriju
12.06.2014.
u 16:49
U vježbi su sudjelovale pomorske snage Albanije, Crne Gore, Grčke, Italije, Hrvatske i Slovenije, a nastavak je to daljnjeg jačanja Adrion inicijative, osobito značajnog oblika regionalne suradnje i međusobnog povjerenja ratnih mornarica zemalja koje imaju izlaz na Jadransko i Jonsko more
Pogledaj originalni članak

Pokaznom vježbom pružanja pomoći unesrećenom na brodu i medicinskom evakuacijom, koju je danas u Kaštelanskom akvatoriju visokim predstavnicima mornarica zemalja članica Adrion inicijative prikazala Hrvatska ratna mornarica, završila je mornarička vojna vježba „Adrion 14 livex“, koja se od 9. do 13. lipnja održava na području srednjeg Jadrana.

Riječ je o mornarička multilateralnoj vježbi, koja se održava jednom godišnje u cilju poboljšanja interoperabilnosti ratnih mornarica Adrion inicijative u provedbi pomorskih operacija, odnosno traganja i spašavanja na moru, zaštiti snaga, pomorskog manevriranja i komunikacija te operacija pomorskog presretanja i uvježbavanja procedura u planiranju i provedbi multinacionalnih operacija jačanja sigurnosti na moru.

U vježbi su sudjelovale pomorske snage Albanije, Crne Gore, Grčke, Italije, Hrvatske i Slovenije, a nastavak je to daljnjeg jačanja Adrion inicijative, osobito značajnog oblika regionalne suradnje i međusobnog povjerenja ratnih mornarica zemalja koje imaju izlaz na Jadransko i Jonsko more.

Sudjelovalo je deset brodova, od kojih pet Hrvatske ratne mornarice te po jedan brod albanske, grčke, talijanske i slovenske ratne mornarice, kao i pripadnici Bojne za specijalna djelovanja te snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s helikopterom Mi-8 MTV1 i zrakoplovom PC-9. Ratna mornarica Crne Gore sudjelovala je s dva časnika u Stožeru vježbe. Vježbom je zapovijedao kapetan bojnog broda Milenko Crljen, zamjenik zapovjednika Središta za obuku HRM.

>>Kina i Rusija započinju zajedničku mornaričku vježbu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar superhik74
superhik74
20:54 12.06.2014.

Albanija, Crna Gora i Hrvatska zajedno imaju 1 i po brod. Italija i Grcka su vec malo ozbiljnije mornarice.