NEVRIJEME

Pola sata pokušavali spasiti Berna Oberhubera

16.07.2002.
u 00:00
POGINUO 39-GODIŠNJI AUSTRIJSKI TURIST * - Nismo mogli prepiliti deblo. Voda je navirala odasvud i pridržavao sam mu glavu da se ne utopi - ispričao je šokirani Franz Bole iz Postojne
Pogledaj originalni članak

VRSAR - Samo nekoliko minuta trajao je užas u naturističkom kampu Koversadi, a turisti koji su ga proživjeli ne mogu naći riječi kojima bi ga opisali.

- Nebo je u jednom trenutku postalo tamnozeleno, a potom se potpuno smračilo - ispričala je gospođa Žaneta Jerkić iz Tržiča, koja se sama našla usred nevremena.

- Jaka kiša, koju je pojačavao orkanski vjetar, stvorila je gust vodeni zid, pa se u jednom trenutku nisu uopće mogle raspoznati stvari udaljene manje od metra. Htjela sam ostati u Koversadi tri tjedna, no sada moram otputovati jer mi je većin astvari uništena.

Nedjeljno nevrijeme odnijelo je jedan ljudski život. Dr. Bern Oberhuber, tridesetdevetogodišnji Austrijanac iz Beča, koji je u naturistički kamp Koversadu došao 28. lipnja, zaputio se neposredno prije nevremena s prijateljima u Vrsar. No, ubrzo se vratio kako bi učvrstio konope i zatvorio šator u kojem je spavao, ispričali su Carll Metnitz i njegova prijateljica odmah nakon nesreće, stojeći pokraj tijela preminulog prijatelja. Prijatelji su čekali dr. Oberhubera i naposljetku odlučili potražiti ga. Kad su stigli do šatora, ugledali su svoga prijatelja kako zove u pomoć pritiješnjen velikim stablom pine koje je nevrijeme srušilo na njegov šator.

- Bio sam u šatoru i držao ga kako ga vjetar, od čije se siline ništa nije čulo, ne bi odnio - rekao nam je jučer ujutro u Koversadi Franz Bole iz Postojne, čiji je šator bio udaljen od šatora nesretnog Austrijanca samo nekoliko metara. - Kada se na trenutak vjetar smirio, izašao sam iz šatora i začuo poziv u pomoć, koji je dolazio ispod velikog debla bora. U trenu se okupilo tridesetak osoba, no nesretnom Austrijancu nismo mogli pomoći. Debela grana pala mu je na prsa i prikliještila ga Voda je navirala odasvud i pridržavao sam mu glavu da se ne utopi. Na žalost, granu nismo mogli prepiliti priručnom pilicom - rekao je Bole. Prema njegovim riječima, nesretni je Austrijanac živio još pola sata, no kada je stigao liječnik, bilo je prekasno za pomoć.

Kako nam je jučer rekao direktor Hotelskog poduzeća "Anita" Renzo Miletić, tvrtka će organizirati prijevoz tijela poginulog Berna Oberhubera u Austriju, a snosit će i sve troškove pokopa.

- U kontaktu smo s njegovom suprugom i roditeljima kojima smo izrazili sućut, a na pogrebu će biti nazočan direktor Koversade Aleksandar Tidić, koji će odvesti automobil nesretno stradalog Austrijanca i obitelji vratiti njegove stvari - rekao nam je Miletić.

Udar podivljalog vjetra i obilna kiša zatekli su i Danicu Gaber, Slovenku iz Predvora, koja već 30 godina dolazi u Koversadu.

- Prošle subote tek smo došli, a namjeravali smo ostati mjesec dana - rekla nam je gospođa Gaber. - Nismo još niti raspakirali sve stvari. Prije dvije godine već sam u Koversadi doživjela nevrijeme, no nije bilo ni blizu snazi jučerašnjeg. Gospođa Gaber imala je veliku sreću jer je bor koji je pao uništio samo dio njezina šatora.

Orkansko nevrijeme nanijelo je Koversadi velike štete. Na otoku je porušeno 27 velikih pina, a 25 je napola iščupano iz zemlje. O snazi vjetra koji je harao Koversadom dovoljno je reći to da je iščupani bor koji je usmrtio austrijskoga turista imao korijenje promjera tri metra. U kampu je polomljeno dosta borova i oštećene su mnoge prikolice.

Davor Maul

Pogledajte na vecernji.hr