Stroj kontrolira

“Policajac na šanku” mjeri točenje žestice

“Policajac na šanku” mjeri točenje žestice
08.07.2010.
u 19:38
Zbog nepreciznih istakanja pića u svojem lokalu godišnje sam gubio 25.000 kuna, kaže vlasnik osječkog diskokluba Tufna Gordan Šestić koji je uveo uređaj.
Pogledaj originalni članak

Osječki ugostitelji stali su „na kraj“ sitnim krađama na šanku. Umjesto sebe Gordan Šestić u kontrolu je “poslao” –  stroj.

Nezaobilazan inventar

Kada je računicu “bacio“ na papir, šokirao se. Zbog nepreciznih istakanja pića u svojem lokalu na godinu je gubio čak 25.000 kuna.

– Nakon šoka i prilagodbe konobara, radno mjesto napustili su oni koji nisu bili korektni, a svoj mjesečni prihod planirali su na temelju sitnih potkradanja. Gosti im od sada napojnice ostavljaju zbog njihove ljubaznosti, a ne zbog toga što su ih počastili besplatnim pićem – priča Šestić koji je u pionirski pothvat kontrole krenuo još prije dvije godine.

Na šankove svojega diskokluba “Tufna“ postavio je uređaje koji zaredom mogu istočiti i više od 1000 identičnih čaša pića.

Standard je postavljen, a u svaku iscuri “milimetarski“ preciznih 300 grama “žeste“.

– Nikada nam, kao u ovo vrijeme krize, i nije bilo važnije kontrolirati prodaju – napominje Šestić koji je prvi posegnuo za ovim američkim patentom i donio ga u Hrvatsku.

Uz pomoć njega uštedjet će i na koktel-majstorima jer se uređaj može programirati da priprema do 50 različitih koktela s deset sastojaka.  

- Ovo će biti nezaobilazni dio inventara svakoga lokala, kao što je primjerice perilica čaša ili brojač na aparatu za kavu – uvjeren je Šestić.

Služe se i kamerama

Dok pojedini ugostitelji dvoje oko izdvajanja 20.000 kuna za nabavku uređaja koji im može podebljati promet, Alen Borbaš, vlasnik osječkoga noćnog kluba Oks, uz njega je odahnuo.

– Ne znam koliko je točno ušteđeno, ali je važno da mi dečki više obračun nakon vikenda ne rade satima, nego ga završe za pet minuta. Samo kliknu na aparat i on izbaci brojku koliko je pića istočeno – kaže Borbaš.

Dodaje kako se dijelu njegovih djelatnika ovaj način rada nije svidio.

– Konobarima koji su krali ovaj se način rada nije svidio. No kakva su vremena došla, meni je samo važno da za svojih 20 ljudi redovito skupim i isplatim plaću – napominje Borbaš.

Problema sa svojim djelatnicima nema suvlasnik donjogradske Kavane Jelačić Boris Ilakovac.

Kod njega u lokalu postavljen je videonadzor uz pomoć kojega se može kontrolirati rad.

– S obzirom na to da smo dnevni kafić, kod nas se ne prodaje toliko žestokog pića, pa je i prostora za sitne krađe vrlo malo – zaključuje Ilakovac.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BA
Bandit
16:51 10.07.2010.

He heheheheh kakva budalastina .pa dajte mlo zapitajte tog borbasa odakle mu kapital,dal je zaradio posteno svojim radom ? A tu sad glumi nekog bossa te jadne konobare zajebava kao svi su lopovi samo je on posten :)) Sramota ovakvog covjeka i staviti u novine etika bi trebala biti novinarska da se samo ljudi postenim radom svojim stavljaju u javnos imenom i prezimenom ,a to se da lako provjeriti tko je posteno zaradio a tko ne,postavio se pitanje sto je imao prije rata i sto sada i na koji nacin pa ce biti sve jasno... Sva sreca sto takvi kao borbas ne zive dugo,naravno iz razloga svoje posteno stecene imovine.

DU
Deleted user
09:14 09.07.2010.

Ma to je reklama a ne nekakav ozbiljan tekst.

UD
Utjerivać dobroga
07:36 09.07.2010.

Felicijen... na što točno misliš. uređaj ili kreaturu?