Osječki ugostitelji stali su „na kraj“ sitnim krađama na šanku. Umjesto sebe Gordan Šestić u kontrolu je “poslao” – stroj.
Nezaobilazan inventar
Kada je računicu “bacio“ na papir, šokirao se. Zbog nepreciznih istakanja pića u svojem lokalu na godinu je gubio čak 25.000 kuna.
– Nakon šoka i prilagodbe konobara, radno mjesto napustili su oni koji nisu bili korektni, a svoj mjesečni prihod planirali su na temelju sitnih potkradanja. Gosti im od sada napojnice ostavljaju zbog njihove ljubaznosti, a ne zbog toga što su ih počastili besplatnim pićem – priča Šestić koji je u pionirski pothvat kontrole krenuo još prije dvije godine.
Na šankove svojega diskokluba “Tufna“ postavio je uređaje koji zaredom mogu istočiti i više od 1000 identičnih čaša pića.
Standard je postavljen, a u svaku iscuri “milimetarski“ preciznih 300 grama “žeste“.
– Nikada nam, kao u ovo vrijeme krize, i nije bilo važnije kontrolirati prodaju – napominje Šestić koji je prvi posegnuo za ovim američkim patentom i donio ga u Hrvatsku.
Uz pomoć njega uštedjet će i na koktel-majstorima jer se uređaj može programirati da priprema do 50 različitih koktela s deset sastojaka.
- Ovo će biti nezaobilazni dio inventara svakoga lokala, kao što je primjerice perilica čaša ili brojač na aparatu za kavu – uvjeren je Šestić.
Služe se i kamerama
Dok pojedini ugostitelji dvoje oko izdvajanja 20.000 kuna za nabavku uređaja koji im može podebljati promet, Alen Borbaš, vlasnik osječkoga noćnog kluba Oks, uz njega je odahnuo.
– Ne znam koliko je točno ušteđeno, ali je važno da mi dečki više obračun nakon vikenda ne rade satima, nego ga završe za pet minuta. Samo kliknu na aparat i on izbaci brojku koliko je pića istočeno – kaže Borbaš.
Dodaje kako se dijelu njegovih djelatnika ovaj način rada nije svidio.
– Konobarima koji su krali ovaj se način rada nije svidio. No kakva su vremena došla, meni je samo važno da za svojih 20 ljudi redovito skupim i isplatim plaću – napominje Borbaš.
Problema sa svojim djelatnicima nema suvlasnik donjogradske Kavane Jelačić Boris Ilakovac.
Kod njega u lokalu postavljen je videonadzor uz pomoć kojega se može kontrolirati rad.
– S obzirom na to da smo dnevni kafić, kod nas se ne prodaje toliko žestokog pića, pa je i prostora za sitne krađe vrlo malo – zaključuje Ilakovac.
He heheheheh kakva budalastina .pa dajte mlo zapitajte tog borbasa odakle mu kapital,dal je zaradio posteno svojim radom ? A tu sad glumi nekog bossa te jadne konobare zajebava kao svi su lopovi samo je on posten :)) Sramota ovakvog covjeka i staviti u novine etika bi trebala biti novinarska da se samo ljudi postenim radom svojim stavljaju u javnos imenom i prezimenom ,a to se da lako provjeriti tko je posteno zaradio a tko ne,postavio se pitanje sto je imao prije rata i sto sada i na koji nacin pa ce biti sve jasno... Sva sreca sto takvi kao borbas ne zive dugo,naravno iz razloga svoje posteno stecene imovine.