psihijatar o zločinu

Policajcu je gubitak partnerice pomutio osjećaj za stvarnost

Foto: Pixsell/Facebook
Policajcu je gubitak partnerice pomutio osjećaj za stvarnost
04.02.2014.
u 07:40
MUP objašnjava kada policajci idu na zdravstvene preglede i psihotestove, ali ne navodi kad je posljednji put Beraković bio kod liječnika
Pogledaj originalni članak

Nakon najnovijeg zločina koji je šokirao širu javnost, a koji je počinio policajac Goran Beraković (44) brutalno ubivši svoju partnericu Ines Garić (38) a potom i sebe, nameće se pitanje kako kontrolirati osobe koje imaju dozvolu za nošenje oružja. Osobito zato što neki koji su poznavali pokojnog policajca tvrde kako je riječ o psihički labilnom i rastrojenom čovjeku, na kojemu je prometna nesreća otprije dvadesetak godina, kada je u službenom policijskom autu kojim je on upravljao poginulo i ozlijeđeno nekoliko kolega, itekako ostavila traga. U policiji kažu da su svi njihovi službenici radi provjere psihofizičkih sposobnosti dužni pristupiti sistematskom, ali i izvanrednom kontrolnom zdravstvenom pregledu predloži li to, uz obrazloženje, liječnik ili nadređeni voditelj. Posebnim pravilnikom propisano je kada policijski službenici trebaju obaviti zdravstveni pregled, na čiji zahtjev, gdje i u kojem vremenskom roku.

Teško podnose razdvajanje

– Policajci se upućuju na zdravstvene preglede u Dom zdravlja MUP-a u slučajevima učestalih ili dugotrajnih bolovanja ili zbog drugih okolnosti. Isto tako, utvrđeni su poslovi na kojima djelatnik može raditi samo nakon prethodnog i redovnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti jednom godišnje – navodi se u odgovoru Službe za pravne poslove MUP-a, koji nam je proslijedila glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić. U policiji, međutim, ne preciziraju kada je Beraković bio na zdravstvenom pregledu i je li prošao. Psihijatar dr. Jugoslav Gojković kaže kako neke osobe u određenim periodima svog života jako teško podnose razdvajanje i ne osjećaju se upotpunjeni bez zajedništva s partnerom. Uskraćivanje potrebe za tim “fantazijskim upotpunjenjem” dovodi do unutarnjeg loma i osjećaja beznađa. A kada emocije zamute osjećaj stvarnosti, čovjek stječe dojam da ne može preživjeti bez određene osobe i tada obično dolazi do tragedije.

Ne znači da je bolestan

– Osoba koja je u stanju počiniti takav zločin ne mora biti psihopat jer u tom slučaju ne bi ugrozila sebe. Ovdje je očito riječ o čovjeku koji se, ne mogavši podnijeti gubitak partnera, doveo u zabludu i poremećeno emotivno stanje. Međutim, to ne znači da je taj čovjek bolestan – kaže dr. Gojković. Dodaje kako su psihotestovi vrijedni i treba ih uzeti u obzir, ali nisu posve pouzdani. Osim toga, ni osobe koje prođu psihotestove nisu cijeli život iste. Potpuni pregled podrazumijeva i individualni razgovor, što opet ništa ne znači za čovjeka koji želi dobiti posao pa prikriva određene stvari. Stoga bi, kaže, morala postojati neka vrsta povezanosti u okviru institucija koje svakodnevno koriste oružje, pa i pažljivog praćenja i kontrola kako se tko ponaša.

Podsjetimo, Beraković je ubio svoju partnericu hicem iz pištolja dok je njezina kći spavala u susjednoj sobi.

>> Policajac ubio svoju djevojku i sebe dok je u sobi spavala njezina kći

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

RT
Rollo.Tomasi
08:26 04.02.2014.

Eto savršene prilike da se spomene da se za duševno zdravlje 21.000 policajaca brinu tri (3!!!) psihologa!

Avatar billybull
billybull
08:20 04.02.2014.

clanak je potpuno promasen....vecina tzv. casnika osrh iz stozera bez dana terena dobiva naknade za ptsp I po duznosti nosi osobno naoruzanje....nemojte pricati o stvarima koje ne smijete ni spomenuti....

GO
gorakasta
11:23 04.02.2014.

Ali... Postavlja se pitanje kako je bez problema podnio prvi razvod braka, iz kojeg ima dvoje djese. Kako bilo koji čovjek može ostaviti svoju djecu na ovakav užasan i morbidan način? Nema te osobe koju bih mogel voljeti više od svoje djece. A i kćerkica od sedam godina je ostala bez majke zbog nestabilne ličnosti jednog policajca.