DIVLJANJA

Policija nije sprečavala napad na veleposlanstvo

17.06.2003.
u 00:00
RAZULARENI NAVIJAČI DEMOLIRALI HRVATSKU AMBASADU U BEOGRADU, U NOVOM SADU JOŠ VEĆI NEREDI Zagreb uputio oštru prosvjednu notu, Svilanović se nada da Hrvatska neće povući odluku o ukidanju viza
Pogledaj originalni članak

Slaveći pobjedu vaterpolske reprezentacije SiCG nad Hrvatskom na prvenstvu Europe, oko dvije tisuće navijača demoliralo je u nedjelju navečer hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu. Porazbijali su sve prozore, skinuli grb i hrvatsku zastavu, postavili zastavu SiCG, te provalili u okolne trgovine. Među navijačima bilo je i onih koji su nosili majice s likovima ratnih zločinaca Mladića, Karadžića i Šljivančanina. Policija nije intervenirala ni spriječila nasilnike da provale u dvorište veleposlanstva. MUP Srbije nije objasnio zašto je dopustio demoliranje veleposlanstva. Privedeno je 38 izgrednika. Ministarstvo vanjskih poslova SiCG preuzelo je potpuno odgovornost za incident, ocijenivši da "takvo ponašanje nema opravdanja". Veleposlaniku SiCG Milanu Simurdiću u Zagrebu uručena je oštra nota uz zahtjev da se provede istraga i nadoknadi šteta. MVP je prosvjedovao i zbog toga jer MUP Srbije nije zaštitio veleposlanstvo, iako je rizik bio povećan i zbog vaterpolske utakmice i zbog uhićenja Šljivančanina. Time je SiCG teško prekršila odredbe Bečke konvencije, koja nalaže da zemlja domaćin štiti diplomatska predstavništva.

"Ovakav težak incident pokazuje da u SiCG još uvijek nasilno djeluju oni koji ne žele potpunu normalizaciju odnosa", priopćeno je iz MVP-a. Zbog incidenta ministar Tonino Picula otkazao je za jučer najavljen posjet Crnoj Gori. Crnogorski ministar vanjskih poslova Dragiša Burzan zatražio je od ministra vanjskih poslova SiCG Gorana Svilanovića da se pismeno ispriča Hrvatskoj. Svilanović, koji je utakmicu gledao u Kranju, izjavio je kako ne očekuje da će Hrvatska povući odluku o ukidanju viza za građane SiCG.

Potpredsjednik vlade Srbije Žarko Korać, gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović i pomoćnica ministra vanjskih poslova SiCG Aleksandra Joksimović osudili su incident, izrazili žaljenje i ispričali se. Neredi navijača bili su još veći u Novom Sadu. Odmah nakon završetka utakmice, središte grada pretvoreno je u pravu bojišnicu. Nekoliko stotina huligana divljalo je, lomilo i razbijalo sve pred sobom. Demolirana je Gradska kuća te veći broj trgovina i kafića.

- Pobjegla sam glavom bez obzira. Razbijali su i tukli sve pred sobom - izjavila nam je Smilja Murić. Huligani su nosili majice Šešeljeve Radikalne stranke, a grad su išarali grafitima: "Šljiva heroj", "Šešelj bog", "Čanak ustaša". Na hrvatskom konzulatu u Subotici razbijeno je staklo i skinute su pločice s autobusa zagrebačkog teatra "Rugantino". Predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak izjavio je našem listu da incident pokazuje kako i dalje postoji fašizacija Srbije.

ZORANA BAJT, Milovan Nedeljkov

Pogledajte na vecernji.hr