SUTRA U VEČERNJEM

Politička bitka bivših kolega iz Visoke ulice

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Politička bitka bivših kolega iz Visoke ulice
22.06.2019.
u 19:21
Kolinda Grabar-Kitarović, koja tek treba najaviti kandidaturu za drugi mandat na Pantovčaku, i Zoran Milanović, koji je to već učinio, pripadaju sad već legendarnoj “zlatnoj generaciji” Ministarstva vanjskih poslova
Pogledaj originalni članak

Bili su “prvaci” kad su u isto vrijeme počinjali karijeru u Ministarstvu vanjskih poslova polovicom 90-ih godina prošlog stoljeća: Kolinda Grabar-Kitarović postala je najmlađa šefica Odjela za Sjevernu Ameriku, a Zoran Milanović prvi hrvatski diplomat u jednoj međunarodnoj misiji. Tada im je bilo lakše - putovi im se nisu preklapali te su svoje ne tako male ambicije ostvarivali paralelno. Iako naši sugovornici kažu da su na početku karijere bili možda ne u prijateljskim, ali u korektnim odnosima, ponovni susret, ovoga puta na političkom polju, kad su u godinu dana kohabitacije nakon što je K. Grabar-Kitarović izabrana za predsjednicu 2015., a Milanović bio u zadnjoj godini mandata premijera, te nakon izbora krajem 2016. i duga i burna procesa sastavljanja nove Vlade, otkrio je sasvim novu dinamiku između bivših kolega - nesnošljivost, inat, podcjenjivanje i provokacije. Danas, 25 godina poslije zajedničkih početaka, morat će se prvi put suočiti oči u oči jer jedan drugome izravno stoje na putu prema još jednoj tituli “prvaka” - ovoga puta dužnosti predsjednice ili predsjednika RH.

Kolinda Grabar-Kitarović, koja tek treba najaviti kandidaturu za drugi mandat na Pantovčaku, i Zoran Milanović, koji je to već učinio, pripadaju sad već legendarnoj “zlatnoj generaciji” Ministarstva vanjskih poslova. Uz njih dvoje, ondje su bili i Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Joško Klisović, Orsat Miljenić... Sami sebe prozvali su “Dream Teamom”, timom iz snova, opisuje jedan sugovornik moćnu grupu iz istog krila zgrade u Visokoj ulici gdje je isprva bio smješten MVP, koja je najprije strelovito napredovala u diplomaciji, a potom prešla u politiku i zasjela na ključna mjesta u državi.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme: 

>> Večernji s migrantima kod Bihaća

>> Pankretić: Beljak bi od Radića napravio Tita

>> Radman: Tragamo za prvom promjenom koja uzrokuje rak

>> Prilog: Nova era Međugorja

Naslovnica 23.06.2019.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
00:51 23.06.2019.

To ke otprilike kao da kazete da je Joža Jambrišćak iz Špičkovine veliki konkurent Luki Modriću za Zlatnu loptu...

MA
Malenkost
07:59 23.06.2019.

“Dream Teamom”, timom iz snova, pripadaju sad već legendarnoj “zlatnoj generaciji” , HR je dno EUa po IQ Testiranjima, PISA studijama, Ekonomski, zaduzena od tog iz "Dream Teama",Zokija, s vise od 100. Milijardi Kuna !! za vrijeme njegovog mandata,, a ostatak "Zlatne Generacije" nije ni truna bolji. Treba su upitati koliko uopce vrijede Svjedodzbe s HR Fakulteta. Stanje Nacije poglavito Iseljavanje i demografska slika, porazni su za tu "Zlatnu Generaciju". Dovode uskoro kmetove iz Bangladesa!!!, Nema u HR "Inteligencije ili Elite" nastale prirodnom selekcijom ! sve je rezultat balkanskih sklopova; potplati, namjesti, podmiti, para vrti gdje burgija nece, ... . Zao mi je ali u toj HR nema buducnosti. Ja, 2.Generacija gastarbajterska, evo idem uskoro i sam u penziju. Nikad vise HR. Kuca mog oca zjapi prazna u HR. Uostalom, gotovo da i ne znam vise netkoga iz 2 ili 3 Generacije s HR Putovnicom. HR je unistena. Tu zive dobro samo 15% Stanovnistva, Uljebi politicki i Crkva, ostatak je osuden na dozivotno siromastvo.

RO
ronyday
10:23 23.06.2019.

Slučajni je pokazao svoje sposobnosti prodajom usisavača, to je bio jedini posao što je radio taj parazit i tako da je i tu dobio nogu.