INTERVJU ZA UGLEDNI LIST

Politico o Plenkoviću: Miljenik konzervativnog EPP-a koji je bio blizak s Angelom Merkel

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Subotica: Premijer Plenković u nazočnosti srbijanske kolegice Ane Brnabić otvorio novo sjedište hrvatske manjine u Srbiji
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Izjava za medije Andreja Plenkovića nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Subotica: Plenković i Brnabić nakon otvorenja Hrvatskog doma obratili su se medijima
05.07.2023.
u 17:45
Karijerni diplomat i najdugovječniji premijer u hrvatskoj povijesti, s više od šest godina na dužnosti, vrlo rado govori o uspjehu svoje zemlje otkako je prije 10 godina ušla u EU, piše Politico
Pogledaj originalni članak

"Desni centar ima za cilj obnovu baze u Francuskoj i Italiji, kaže hrvatski premijer", naslov je članka koji je objavio ugledni list Politico, a koji je razgovarao s Andrejom Plenkovićem o planovima Europske pučke stranke u Europi. 

- Europska pučka stranka usredotočit će se na ponovno osvajanje tradicionalnog teritorija u kontinentalnim silama poput Italije i Francuske. Željeli bismo učiniti više za jačanje stranaka EPP-a u velikim zemljama. To je ključno - kazao je An drej Plenković za Politico nakon sastanka čelnika EPP-a u Bruxellesu. Kazao je da u Njemačkoj savez CDU-CSU jako dobro stoji. Međutim u Italiji EPP ne stoji najbolje, stranka Forza Italia koja ih predstavlja u Rimu ima samo 7 posto glasova na nacionalnoj razini. 

Slično je i u Francuskoj gdje je krajnja desnica ojačala nad Republikancima koji predstavljaju ogranak EPP-a s oko 9 posto. 

VEZANI ČLANCI: 

- Moramo puno raditi da ponovno uspostavimo snagu EPP-a u Francuskoj i Italiji. To je politički cilj - kazao je Plenković. 

Politico piše kako je Plenković miljenik konzervativnog EPP-a te da mu je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel bila vrlo bliska. Nakon prethodnih europskih izbora također je bio ključan u osiguravanju položaja predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Nakon posljednjih europskih izbora 2019., Plenković je bio jedan od dvoje visokih dužnosnika EPP-a, uz latvijskog premijera Krišjānisa Kariņša, koji su pregovarali o dogovoru koji je Ursulu von der Leyen doveo na čelo Europske komisije. U intervjuu je izbjegao pitanja hoće li bivša njemačka ministrica obrane zadržati svoj posao predsjednice Komisije nakon europskih izbora u lipnju sljedeće godine, piše Politico. 

- Ona je izvrsna europska političarka, članica EPP-a koja je napravila sjajan posao u vrlo teškim vremenima. Ako ostane, bit će jako dobra za Europu - rekao je Plenković.

Karijerni diplomat i najdugovječniji premijer u hrvatskoj povijesti, s više od šest godina na dužnosti, vrlo rado govori o uspjehu svoje zemlje otkako je prije 10 godina ušla u EU, piše Politico. Istaknuo je kako je Hrvatska dobila kandidatski status u godinu dana, što je nazvao “brzinom svjetlosti”. 

Desetljeće nakon što je ušao u klub EU-a, Zagreb se pridružio i schengenskoj zoni bez putovnica i eurozoni na isti dan, 1. siječnja ove godine — prvi put u povijesti proširenja, pohvalio se. Ulazak u schengenski prostor opisao je kao “veliki uspjeh”, jer je Hrvatska ušla ispred ostalih zemalja koje još čekaju.

Uoči europskih izbora, hrvatska priča o uspjehu u EU u kombinaciji s Plenkovićevom istaknutom ulogom u redovima EPP-a potaknula je nagađanja da bi Plenković mogao tražiti čelnu funkciju u nekoj od institucija EU-a.

- Potpuno sam fokusiran na svoj posao premijera i pobjedu na trećim izborima u Hrvatskoj - rekao je Plenković. 

VIDEO Plenković opleo po Milanoviću zbog Dana državnosti: 'To je slučaj bez presedana'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar berija1
berija1
23:13 05.07.2023.

EPP je naj bolje sto Europa ima.

Avatar Bongozg
Bongozg
18:57 05.07.2023.

ako je EPP konzervativan, kakvi su onda liberali?

Avatar OPG
OPG
23:55 05.07.2023.

Plenkovic je plus gdje god se pojavi.