Martina Dalić:

Politika ne može diktirati poteze središnje banke

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Martina Dalić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Martina Dalić
09.03.2016.
u 21:15
Guverner Vujčić pozvao zastupnike da dođu u HNB i rasprave teme koje god žele
Pogledaj originalni članak

Hrvatska narodna banka ne radi i ne smije raditi ono što dnevna politika zamisli. HNB radi i mora raditi sve ono što prema njegovoj najboljoj stručnoj procjeni osigurava stabilnost cijena i time pridonosi stabilnosti rasta – komentirala je Martina Dalić, bivša ministrica financija i saborska zastupnica, najnoviji sukob koji se rasplamsava između monetarne vlasti i politike oko godišnjeg izvještaja HNB-a.

Vujčić danas u Saboru

Zastupnici Mosta, podržani od dijela HDZ-ovih zastupnika te neočekivano i SDP-a, traže da se vrati ranija praksa glasovanja o izvještaju HNB-a te da ga se u konačnici odbaci jer nisu zadovoljni radom HNB-a. U toj raspravi na neizravan su način optužili i Martinu Dalić jer se nije glasovalo o izvještaju za 2013. godinu, nego je on samo “primljen na znanje”. Guverner Vujčić i danas će stati pred zastupnike i predstaviti im polugodišnji izvještaj za 2015. godinu, a rasplet nepotrebnog sukoba sa središnjom bankom očekuje se u petak, kad bi se zastupnici trebali izjasniti hoće li izvještaj “primiti na znanje” ili će ga odbaciti. Guverner, pa i predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Ivan Šuker, tvrde da glasovanje nije u skladu s našim propisima i praksom u EU, dok Goran Marić (HDZ) i Ivan Lovrinović (Most) ne prihvaćaju takvo tumačenje. Njihov stav dijeli i Ivo Jelušić iz SDP-a.

Nakon što je napustila HDZ i domaću politiku, Martina Dalić postala je visokopozicionirana fiskalna savjetnica MMF-a trenutačno zadužena za Srbiju. Dalić podsjeća na promjenu Ustava iz 2010. godine po kojoj HNB više ne odgovara parlamentu za svoj rad, već ga samo izvještava.

– Vezano uz tretman izvješća HNB-a, mislila sam da je to riješio prethodni saziv Sabora koji je primio na znanje izvješće za 2013., što je bila prva godina članstva u EU. Primanje na znanje utvrđeno je kao postupak sukladan položaju središnje banke, čija je nezavisnost dodatno osnažena stupanjem Hrvatske u članstvo EU – ističe Dalić, koja je u bivšem sazivu bila potpredsjednica Odbora za financije.

– Ovo nije hrvatska izmišljotina ili specifičnost, već trend započet prije više desetljeća kada se pokazalo da kratkoročni politički utjecaj na središnje banke ima pogubne posljedice za dugoročan ekonomski rast. Stabilnost cijena i načini njezina održavanja su stručno, a ne političko pitanje kako se kome čini da bi nešto trebalo biti – kaže Martina Dalić, koja smatra da je sva zbunjenost naše politike koncentrirana oko toga što se rad HNB-a treba u prvom redu ocjenjivati kroz pokazatelje ispunjenja ciljeva koji su mu dani zakonom, a ne kroz optiku političke atmosfere, predizbornih obećanja i političkih preferencija. Zanimljivo je pritom da se ta ista politika dnevno zaklinje u stručnjake i stručnost, ali kada to treba demonstrirati, nastaje problem, poručuje Dalić.

Pokazivanje mišića

Inzistiranje na glasovanju pretvara se u pokazivanje mišića, kako u odnosu prema središnjoj banci tako i unutar vladajuće koalicije. Ivan Lovrinović iz Mosta zatražio je i promjenu Zakona o HNB-u, čime bi se otvorila nova provalija u odnosima s Europskom komisijom i investitorima. Odbacivanje izvještaja ne može biti razlog za prijevremenu smjenu vodstva HNB-a, no sigurno je da ulazimo u razdoblje povećanih tenzija koje bi mogle potrajati sve do izbora ili reizbora vodstva HNB-a u srpnju 2018. godine.

>>Na dnevnom redu Povjerenstva J. Rimac, M. Dalić i M. Lovrić Merzel

>>Martina Dalić podnijela ostavku

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

KR
kresimirn
21:35 09.03.2016.

kaj dalicka, bude mi mmf objasnjavao kako treba navodnjavati i uzgajati za vlastiti narod ?

LU
Luka1710
21:25 09.03.2016.

Hrvatska se mora prestat financirat od kredita i moramo prestat vodit politiku zaduživanja. Tek kada se provede monetarna reforma možemo krenuti naprijed. Samo nemojte počet pričat o hiperinflaciji i takvim stvarima, to su najveće laži u kojima vas drže političke elite i bankari.

UN
unbekant
08:49 10.03.2016.

Gospodjo Dalic uz duzno postovanje prema vasem znanju,zvanju,vasem radnom mjestu,i onima koji vas placaju,moras ti i oni znati,da iznad drzavne vlasti jedne suverene drzave,nemoze niko biti,pa ni banke,ma kakve i odakle "dolazile",one moraju biti podlozne drzavnom vladajucem aparatu,barem vi kao vrlo obrazovana osoba bih to morala znati.