BERBA URANILA I MJESEC DANA

Poljoprivrednici ovako nešto ne pamte: 'Postavlja se pitanje što će tek biti za pet do 10 godina'

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Imotski: Započela je berba grožđa u vinogradima Nikice Katića
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Imotski: Započela je berba grožđa u vinogradima Nikice Katića
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Samobor: Grožđe spremno za berbu čak mjesec dana ranije nego inače
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Samobor: Grožđe spremno za berbu čak mjesec dana ranije nego inače
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Osijek: Fendt Ideal 8T, najveći kombajn u žetvi u Hrvatskoj
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Samobor: Grožđe spremno za berbu čak mjesec dana ranije nego inače
14.08.2024.
u 21:50
U Vinariji Enosophia iz Feričanaca grožđe beru od prekjučer, no kako je zasad riječ o manjim količinama koje su dosegle tehnološku zrelost
Pogledaj originalni članak

Prašina, u traktoru 52 Celzijeva stupnja, no kad kukuruz dozri, ne smije se čekati. U tvornici pod vedrim nebom, u kojoj su neke njive pod nedavnom tučom posve stradale, ništa se ne prepušta slučaju, kaže ratar Mato Brlošić iz Đakova.

Rekord za rekordom

Na istoku Hrvatske već završava žetva silažnog kukuruza te vlažnog kukuruza u zrnu, a na redu je i suncokret. Poljoprivredni radovi koji su se nekad obavljali u rujnu – dio i u listopadu – danas se kao posljedica klimatskih promjena i sve većih temperaturnih esktrema obavljaju već početkom kolovoza – i 3-6 tjedana ranije, objašnjava Mato, ističući kako su Baranjci silažu vršili još prošlog mjeseca. Ovisno o vremenskim (ne)prilikama na nekim se mikrolokacijama kukuruz neće ni isplatiti brati, a negdje će prinosi bili izvanredni, objašnjava. A ima problema i s mehanizacijom – oni koji imaju svoje strojeve sve su obavili na vrijeme, a oni koji su čekali na tuđe sada gledaju u prezreli urod na njivama.

– Prije se silaža mogla žeti i tijekom mjesec dana, a sada u svega osam dana – tvrdi naš sugovornik. A nije tako samo na slavonskim njivama. Berači su se požurili i u nasadima vinove loze i jabuka. Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, kaže kako su se ljetne sorte jabuka obično počinjale brati oko Gospe, a sad i krajem srpnja. Kraljica voćnjaka ovih je dana gala, koja je već prisutna i u trgovačkim lancima. Izuzetno je kvalitetna iako nešto sitnija, no generalno se urod jabuka u Hrvatskoj očekuje na nivou prošle godine, oko 65.000 tona, od kojih 30% za industrijsku preradu, bez obzira na proljetne elementarne nepogode zbog kojih je urod na nekim područjima jako podbacio. Voćare trenutačno muči Vladino zamrzavanje maloprodajne cijene jabuke, i to baš gale na 1,39 na policama pa je na adrese nadležnih upućen prigovor o besmislenosti te odluke. Limitirana krajnja maloprodajna cijena samo jedne sorte u konačnici determinira i cijene drugih sorata jabuka na tržištu, tvrdi Markota.

VEZANI ČLANCI:

U Vinariji Enosophia iz Feričanaca grožđe beru od prekjučer, no kako je zasad riječ o manjim količinama koje su dosegle tehnološku zrelost, beru ga uglavnom djelatnici vinarije i nekoliko vanjskih radnika, kaže nam Danijel Bosak, tehnolog u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji. Ovo je prvi put da se grožđe bere već od 12. kolovoza.

Klimatske promjene – o kojima se godinama intenzivno priča – vinogradare i vinare suočile su s velikim izazovima. Postavljaju se pitanja hoćemo li berbu za pet do deset godina počinjati krajem srpnja. Hoćemo li u tom slučaju moći izvući maksimalni potencijal sorata koje su trenutačno većinski zastupljene u Slavoniji – pita Bosak. Ipak, grožđe je vrhunske kvalitete, bez pritiska od gljivičnih oboljenja, i izrazitog potencijala za buduća vrhunska vina. Berba je započeta sa sortom chardonnay koja je dosegla tehnološku zrelost za bazno vino budućeg pjenušca, a nastavit će se, objašnjava Bosak, s graševinom te crnim sortama koje su namijenjene za lagani i pitki rosé.

Bere se i noću i rano ujutro

Slično kažu i Mladen Alpeza i Damir Risek, glavni tehnolozi u vinogradu i podrumu Erdutskih vinograda gdje je berba uranila mjesec dana. S obzirom na visoke temperature i manjak padalina u ovoj godini koji uzrokuju veliki stres vinove loze, u planiranju tekuće proizvodnje do izražaja dolazi znanje i iskustvo u provedbi agrotehničkih i ampelotehničkih mjera kojima se maksimalno podiže kondicija trsa te samim time i otpornost na nepovoljne klimatske i druge uvjete. Do sada je obrano grožđe za pjenušce sorte chardonnay te grožđe za mirna vina sorata chardonnay, traminac, pinot sivi, sauvignon bijeli. Slijedi berba grožđa za rosé, a tijekom sljedećeg tjedna i graševine od koje je od zasađenih 307 ha u punom rodu 275 ha. Tu se berba na većini površina, oko 90%, obavlja strojno.

– Strojnom berbom omogućava se pravovremena berba grožđa na vrhuncu zrelosti. Kod visokih dnevnih temperatura bere se noću i u ranim jutarnjim satima, kako bi se snizile ulazne temperature grožđa – kazali su Alpeza i Risek.

GALERIJA Uplakana Stela iz 'Ljubav je na selu' o razvodu: On i sestra zaključavaju se u sobu. Bolestan odnos

Foto: RTL/Screenshot
Foto: RTL/Screenshot
Foto: RTL/Screenshot
Foto: RTL/Screenshot
Foto: RTL/Screenshot
Foto: RTL/Screenshot
Foto: RTL/Screenshot
Foto: RTL/Screenshot
Foto: Instagram
Stela Pavičić
Foto: Instagram
Stela Pavičić
Foto: Instagram
Stela Pavičić
Foto: Instagram
Stela Pavičić
Foto: facebook

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SI
sigmundfreud
22:16 14.08.2024.

Vrijeme je za uzgoj banana i ananasa

ŠI
Šipak
22:58 14.08.2024.

Sunce je kugla na nebu ovisi tko loži gore i u kojoj smjeni

SV
svirač
22:03 14.08.2024.

A možda je vrijeme za promjenu poljoprivrednih kultura koje se uzgajaju u Hrvatskoj.