DRAMATIČNA ISPOVIJED

Pomorac umalo izgubio nogu zbog doktora u Venezueli

06.11.2001.
u 00:00
* Nakon što su pljačkaši orobili naše pomorce u venezuelanskoj luci, jedan je pucao u Gorana Rodića kad mu je već bio okrenut leđima
Pogledaj originalni članak

ZADAR - Pomorcu Goranu Rodiću iz Suhovara u Venezueli su početkom listopada pljačkaši pucali u desnu nogu, a nesretni pomorac, zbog komplikacija nastalih zbog aljkavosti venezuelanskog zdravstva, umalo je izgubio nogu! Goran Rodić oporavlja se na traumatološkom odjelu zadarske Opće bolnice, gdje ga čekaju još neki kirurški zahvati.

Tek deset dana nakon što su banditi pucali u njega, noga mu je očišćena i previjena u Zadru, a u Venezueli su ga, kaže, ranjenog namjerno zadržali nekoliko dana kako bi njihov agent zaradio na namirenju troškova od Tankerske plovidbe. U splitsku zračnu luku sletio je 14. listopada, a odatle ga je brat izravno dovezao na zadarsku kirurgiju, pa kod kuće u Suhovarama još nije ni bio. Noga mu je, kaže, spašena u zadnji trenutak.

- Nisam osjećao prste, sve se inficiralo i imao sam jake bolove. Potkoljenicu sam osjećao kao tijesto, a iz prstiju se širio jako neugodan miris. Doktor se prekrižio u čudu što nogu još imam. Krv mi je jaka i zdrava, inače bih nogu bio izgubio - ispričao je 28-godišnji Rodić te dodao kako mu u Venezueli nisu čak ni nogu obrijali prije obrade. A sve vrijeme od lijekova dobio je samo tablete protiv bolova.

Te večeri, 4. listopada, priča pomorac, otišao je s broda Iž, s još dvojicom Hrvata, u "provištu" kupiti namirnice oko devet sati. Napala su ih trojica ljudi, u ranim 30-ima, i odnijeli im novac i zlatni nakit. Pomorci se nisu opirali jer su u lukama Venezuele u posljednje vrijeme česti napadi na strance, a nakon što su ih orobili, jedan napadač je pucao u Gorana Rodića kad mu je već bio okrenut leđima. Rodić je vičući pao na tlo, a napadači su se tad razbježali.

Nakon svih nevolja i putešestvija u venezuelanskoj bolnici te mukotrpnog povratka u domovinu, kao i požrtvovnog spašavanja koje su poduzeli naši liječnici, Rodić je još u bolnici. Liječnik dr. Jakša Pavić rekao je da je Rodić primljen s razvijenim sindromom te da su mu zbog pritiska u mišićima oni propali, pa ih je kirurškim zahvatom dobrim dijelom morao odstraniti. Nakon nekoliko operacija Rodić se osjeća dobro, ali krene li po zlu, kaže dr. Pavić, može doći do infekcije pa bi još uvijek mogao izgubiti nogu. Liječnik Pavić je dodao da je otpusno pismo iz bolnice u Venezueli nemoguće dešifrirati jer je pisano rukom, i to na španjolskom.

Rozeta Bogeljić

Pogledajte na vecernji.hr