Sloboda medija

Poništen natječaj kojim je EK tražila tko će o njoj lijepo pisati

Foto: Pixsell
Poništen natječaj kojim je EK tražila tko će o njoj lijepo pisati
12.07.2013.
u 15:37
API je u pismu Viviane Reding upozorila je da bi medij financiran isključivo novcem iz proračuna EU bio pod kontrolom Europske komisije
Pogledaj originalni članak

Javno obznanjena namjera Europske komisije da s 3,2 milijuna eura godišnje financira internetski portal koji bi objavljivao isključivo vijesti o EU pretvorila se u skandal nakon što se udruženje stranih novinara u Bruxellesu API pobunilo protiv ideje koja zadire u slobodu medija, a jedan britanski europarlamentarac zaključio da bi takav portal bio briselska verzija moskovskog lista Pravda u doba SSSR-a. Suočena s kritikama, potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding naložila je da se objavljeni natječaj obustavi. Tako je u Bruxellesu neslavno propala ideja koja je zapravo slična idejama kakve su i u Hrvatskoj iznosili predstavnici Ministarstva kulture koji su novcem poreznih obveznika željeli pokrenuti dnevni list.

 API, najvažnija novinarska organizacija u Bruxellesu, u pismu upućenom Viviane Reding upozorila je da bi medij financiran isključivo novcem iz proračuna EU automatski bio pod kontrolom Europske komisije te da bi to narušilo princip slobode medija.

 - Nakon što je pročitala pismo API-ja, potpredsjednica Reding odlučila je da treba poništiti taj natječaj, za koji ona zapravo nije ni znala da je raspisan - objasnila je danas glasnogovornica Mina Andreeva za Večernji list.

 U natječaju su se prikupljale ponude medijskih kuća koje bi, za 3,2 milijuna godišnje koliko bi platila Europska komisija, pokrenuli web stranicu s objedinjenim vijestima iz najvažnijih novina zemalja EU, kao i autorskim tekstovima o EU koje bi pisali novinari samog portala. Jedan od uvjeta natječaja bio je da se tekstovi objavljuju na najmanje 10 službenih jezika EU. U natječaju je pisalo kako Europskoj uniji nedostaje \"kvalitetnog novinarstva\" jer postojeći europski i svjetski mediji prate teme iz EU površno, stihijski i, očito, ne onako kako bi neki dužnosnici EU željeli. Ideja pri raspisivanju natječaja je bila da urednici i novinari budućeg EU-centričnog portala budu potpuno neovisni od utjecaja onih koji ih plaćaju.

 Prije nekoliko godina bivša europska povjerenica Margot Wallstrom planirala je osnovati novinsku agenciju Europske unije, ali i ta je ideja bila kratkog vijeka.

>>Od 2008. posao izgubilo 20 posto ljudi u medijima, ni slova o PDV-u

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.