NEVJEROJATNE CIJENE

Ponovno poskupio studentski smještaj u Njemačkoj: Najpovoljnije sobe 300 eura

Foto: Pixabay
Ponovno poskupio studentski smještaj u Njemačkoj: Najpovoljnije sobe 300 eura
28.09.2023.
u 14:43
Razlog drastičnom poskupljenju stambenog prostora je rekordno doseljavanje u Njemačku, smanjenje stanogradnje kao i sve veći broj stranih studenata
Pogledaj originalni članak

Smještaji za studente u Njemačkoj su i ove godine poskupjeli pri čemu se u većim gradovima u prosjeku plaća 700 eura za studentsku sobu, priopćeno je u četvrtak.

„Smještaji za studente su i ove godine poskupjeli i to u prosjeku za 6,2 posto više nego prošle godine“, proizlazi iz Izvješća o studentskom smještaju kojeg su zajednički predstavili Institut za njemačko gospodarstvo (IW) i Financijski servis MLP.

Time je nastavljen trend porasta cijena stambenog prostora za studente. Studentske sobe su najviše poskupjele u Heidelbergu, Oldenburgu i Berlinu.

Najviše za sobu u prosjeku plaćaju studenti u Münchenu i Frankfurtu (700 eura), iza kojih slijedi Berlin sa 650 eura prosječne mjesečne stanarine (s režijama). Najpovoljnije žive studenti na istoku Njemačke. U Chemnitzu i Magdeburgu studentska soba u prosjeku stoji oko 300 eura.

POVEZANI ČLANCI:

Najdrastičnije su cijene posljednjih desetak godina rasle u Berlinu, gdje se još 2013. za sobu u prosjeku plaćalo oko 300 eura. Razlog drastičnom poskupljenju stambenog prostora je rekordno doseljavanje u Njemačku, smanjenje stanogradnje kao i sve veći broj stranih studenata.

Njemačka je prema posljednjim podacima iza SAD-a i Velike Britanije treće najpopularnije odredište za studije.

VIDEO Natjecanje u ležanju u Crnoj Gori: Šampioni leže već mjesec dana

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PI
P*ic
17:09 28.09.2023.

Neznam zašto svaki dan nađete način i razlog uspoređivati Njemačkoj i o njoj puno pisati većina njih nas ne vole. Živio sam 40 god. tamo Supruga mi je Njemica nebi je ništo moglo natjertat da se vrati u svoju Domovinu stidi se što je Njemica. Bili s na sprovodu kod njenih 3 dana i kaže mi idemo kući u Hrvackoj mene su titulirali kao Jugoslavena i kako se tamo živi. LP