Šuplje cijevi

Poplave, ali i starost sustava uzrok kvara

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Poplave, ali i starost sustava uzrok kvara
11.06.2014.
u 16:22
U Dubrovačkoj, Haulikovoj i Domjanićevoj ulici urušila se kanalizacija uslijed poplava. Nije sanirana još samo Domjanićeva ulica
Pogledaj originalni članak

U naselju Drežnik u Dubrovačkoj ulici saniramo kanalizaciju po hitnom postupku, budući je uslijed velikih poplava došlo do puknuća dijela kanalizacije - kazala je Maja Božić, glasnogovornica gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija.

Naime, u dijelu travnjaka uz nogostup, odmah nakon poplava, pojavile su se velike rupe, nastale urušavanjem materijala i zemlje uz kanalizaciju. Puknuće nije uzrokovalo probleme u odvodnom sustavu toga dijela grada.

Po riječima Ivana Mrzljaka, direktora tvrtke Vodovod i kanalizacija, ovisno o odobrenim sredstvima, dio kanalizacijske mreže u tom naselju bit će promijenjen jer je riječ o starom sustavu.

– Takve smo situacije, osim u Dubrovačkoj, uslijed poplave imali i u Haulikovoj, te Domjanićevoj ulici. Puknuće u Haulikovoj je sanirano, a što se tiče Domjanićeve, natječaj za odabir izvođača radova je u tijeku - dodaje M. Božić.

Starost sustava dodatan je razlog za slična puknuća. U Vodovodu kažu da je svega 26,5 posto kanalizacijskog sustava u gradu mlađe od 30 godina.

– Potencijalne situacije u vidu propadanja kanalizacije moguće su kod kanalizacije stare preko 30 godina, pogotovo u sustavima odvodnje izgrađenim od betonskih cijevi.

Takve svakako treba promijeniti i to se radi kroz godišnje planove ulaganja u komunalnu infrastrukturu, a ono što se redovito čini, čišćenje i snimanje sustava odvodnje, omogućuje kontrolu nad postojećim sustavom i uočavanje mogućih problema - kaže Maja Božić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.