ISPRED BUGARSKE I LITVE

Poražavajući podaci Eurostata: Hrvatska ima najveći rast cijena kvadrata u EU u drugom tromjesečju

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Gradnja nove zgrade pored Zapadnog kolodvora
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Gradnja nove zgrade pored Zapadnog kolodvora
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Gradnja nove zgrade pored Zapadnog kolodvora
03.10.2023.
u 14:08
Stambeni prostor pojeftinio je u devet zemalja, a najviše u Njemačkoj, za 9,9 posto i Danskoj, za 7,9 posto
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je u drugom tromjesečju zadržala poziciju zemlje EU-a s najvećim skokom cijena stambenih 'kvadrata', pokazali su u utorak podaci europskog statističkog ureda. U eurozoni stambene nekretnine bile su u drugom tromjesečju jeftinije za 1,7 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a u EU za 1,1 posto, izračunali su statističari. Cijene stambenih kvadrata pale su na oba područja prvi puta od početka 2014., napominje Eurostat.

U prvom tromjesečju bile su porasle za 0,4 posto u eurozoni i za 0,8 posto u EU. Najviše je u razdoblju od travnja do lipnja, prema Eurostatu dostupnim podacima, poskupio stambeni prostor u Hrvatskoj, za 13,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 14-postotnog skoka u prvom tromjesečju. Slijede Bugarska i Litva s rastom cijena nekretnina u drugom tromjesečju za 10,7 odnosno za 9,4 posto.

Stambeni prostor pojeftinio je u devet zemalja, a najviše u Njemačkoj, za 9,9 posto i Danskoj, za 7,9 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Hrvatska uz Estoniju i Poljsku

U odnosu na prethodno tromjesečje cijene stambenog prostora u eurozoni gotovo su stagnirale u razdoblju od travnja do lipnja, a u EU porasle su za 0,3 posto. Na početku godine pale su za 0,9, posto u eurozoni i za 0,7 posto u EU.

POVEZANI ČLANCI:

Najviše su na tromjesečnoj razini poskupjele stambene nekretnine u Latviji i Bugarskoj, za 5,1 odnosno 4,3 posto. Slijedi Estonija s poskupljenjem stambenih kvadrata za 3,8 posto. U skupini je i Hrvatska s rastom cijena stambenih nekretnina u razdoblju od travnja do lipnja za 3,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su poskupjele za 2,0 posto. 

Blizu je i Poljska s poskupljenjem stambenih kvadrata u drugom tromjesečju za 3,2 posto. Najviše su pak u odnosu na prethodno tromjesečje pale cijene stambenih nekretnina u Slovačkoj, za 3,9 posto. Slijedi Luksemburg gdje su pojeftinili za 2,7 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

>> VIDEO Tomašević o kažnjavanju zbog otpada: Pozivam građane da dobro razmisle

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

ST
Startrack
14:29 03.10.2023.

Rast cjena kvadrata u Usa znaci da to podrucje gdje se to desava napreduje.

Avatar horuk
horuk
14:54 03.10.2023.

Hahaha, uvijek se nađe nešto poražavajuće kod nas. Ili su cijene poražavajuće visoke ili poražavajuće niske. Poražavajuće je da tržište tj potražnja pravi cijenu. Bez potražnje cijena pada, zar ne.

DE
derin
15:00 03.10.2023.

Hrvatska i njeni građani već su preopterećeni s visokim porezima i nametima, radi čega imamo male plaće i skupe cijene izgleda. Znači nemamo pristojne plaće, mirovine, nemamo ušteđevine izuzev pojedinaca, imamo skup život, ne putujemo i sad izgleda neki bi nakon izbora uveli porez na ono jedino malo što imamo, a to je naše domove i učiniti nas podstanarima u vlastitom domu i uvijek korak do beskučništva. To je ključno pitanje ovih izbora na koje trebaju odgovoriti svi kandidati, a ne prebacivati temu. Da npr. prvo probaju smanjiti preveliki državni aparat i rashode. I da nisu subvencije za stanove izgleda digle cijene!?