SIMFONIJA DELICIJA ZA OKRUNJENU GLAVU

Porečka riblja simfonija za princa Alberta II.

21.04.2009.
u 16:27
Pogledaj originalni članak

Odnosi između Hrvatske i Kneževine Monaka u uzlaznoj su liniji, a posjet monegaškog princa Alberta II. samo je nastavak toga, kazao je jučer u Zagrebu predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta s princom Albertom II. od Monaka.

Zbog donatorskih i partnerskih projekata u Hrvatskoj, Mesić je princa odlikovao Veleredom kralja Tomislava s lentom i Danicom, dok je njemu Albert II. uručio odličje Vitez - veliki križ reda sv. Karla. Princ je posjetio Ericsson Nikolu Teslu jer se želio upoznati s djelatnosti jedne visokotehnološke hrvatske kompanije.

Dogovoreno je održavanje hrvatskog tjedna u Monaku do kraja 2009., u sklopu kojega će se održati i Hrvatski gospodarski forum. G. Kovačević princu je simbolično darovala elektronički ključ koji otvara ulazna vrata kompanije, uz opasku da će mu uvijek biti otvorena.

Princ je upoznat i s hrvatskom-slovenskom situacijom.

Knez Albert za svog posjeta Istri neće pojesti ništa što ne potiće sa zelenog poluotoka ili najdalje Kvarnera - ekskluzivno doznaje Večernji list.

Okrunjenu glavu domaćini će, nakon posjeta Rovinju i centru za rehabilitaciju žrataca mina, koji se ondje uređuje uz pomoć kneževine Monako, u Poreču, gradu povijesnoj riznici i gastronomskoj meki.

Za najuži krug domaćini, župan Ivan Jakovčić, oraganizirao je pravi festival okusa u restoranu Sv. Nikola, na samoj rivi, a s pogledom na istoimeni otok. Nikola Bijelić, vlasnik restorana i chef kuhinje Mauro Momić, uz domaćinove su sugestije za kneza Alberta i njegovu pratnju odabrali aktualne proljetene namirnice.

Tako će se knez gostiti istrijaskim divljim šparogama ubranim nakon jučerašnje obilne kiše, crnim rižotom od svježe ulovljene sipe, svježom hobotnicom na nekoliko načina, sirovim kvarnerskim škampima i rukolom iz porečkih đardina.

Riba još ni ne sluti

Riblja simfonija koja slijedi nakon mirisnih predjela, doznajemo, sastojati će se od nekoliko vrsta ribe koja će biti ulovljena u posljednji trenutak. Za kraj slijede čak tri vrste semifreda- sve tri s predznakom Istre; prvi će biti posut listićima bijeliog tartufa, drugi aromatiziran ružmarinom, a treći okupan Ipšinim uljem.

Kruna ovim vrsnim delicijama biti će izbor isključivo istarskih vina - Peršurićev iskričavi pjenušac, Coronicova malvazija s crljenice, Claijev Sveti Jakov iz bijele Istre, Degrassijev souvignon te Kozlovićev mirisni muškat. Sljubljavnje vinske karte s jelima, za pretpostaviti je, bio je zadatak Ivana Jakovčića, koji je ove godine ušao u svijet vitezova, ali onih gastronomije.

Albert  donosi ček za Rovinj
Za posjeta Hrvatskoj knez Albert II od Monaka uručit će ček na tri stotine tisuća eura namijenjeni za rehabilitaciju žrtava mina. Hrvatska i Monako nekoliko godina, još iz vremena dok se tim poslom bavila Dijana Pleština, surađuju na području razminiranja. Od 2006.,Monako pomaže u gradnji Centra za rehabilitaciju žrtava mina u Rovinju koj bi trebao biti otvoren 2010. godine, a Albert bi, najavljeno je trebao danas obići centar u gradnji.

Istarska županija zgradu je projektu ustupila na 20 godina. Direktor za međunarodnu suradnju Kneževine Monako Frederic Platini je već je obiša gradilište u Rovinju. Inače, Albert II je diljem svijeta anagžiarn za pomoć žrtvama mina na nekadašnjim ratom zahvaćenim područjima. Uz Monaco, SAD i Norveška najveći su donatori za gradnju centra u Rovinju.

Pogledajte na vecernji.hr