STVARI SU SE POKRENULE

Poslije 20 godina Strukovna škola Marko Babić iz Vukovara na putu da riješi pitanje školske sportske dvorane

Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
08.04.2022.
u 12:57
U planu je i izgradnja Eko art školskog parka koji bi omogućio nastavu na otvorenome, ali i privukao turiste.
Pogledaj originalni članak

Strukovna škola Marko Babić jedna je od četiri srednje škole u Vukovaru, ali i škola koja je po mnogo toga posebna. Prije svega to je škola čija je zgrada napravljena pred početak Domovinskog rata, ali koja je svoje prve učenike primila tek 2003. godine. Od tada pa do danas, dakle gotovo 20 godina, ova srednja škola, koja trenutno broji 242 učenika od kojih njih 55 po prilagođenom program, nema školsku sportsku dvoranu. Gotovo 20 godina učenici ove škole nastavu tjelesnog odgoja provode na vanjskim igralištima ili pak u unutrašnjosti škole. Prema najavama ravnatelja škole Rudolfa Tomića i to bi se uskoro trebalo promijeniti jer je škola započela aktivnosti koje za cilj imaju izgradnju školske sportske dvorane.

-Činjenica da sve ove godine nismo imali školsku sportsku dvoranu umnogome je otežavala nastavu, a niti djeca nisu dobivala ono što su trebala jer nastava u dvorani i u učionici ipak nije ista. Uz to imamo i više djece koja nastavu pohađaju po prilagođenom programu što je dodatni problem. Sa školskom sportskom dvoranom sigurni smo kako bi dobili i veći broj učenika zainteresiranih za školovanje u našoj školi  – rekao je Tomić.

Pojašnjava i kako je plan izgraditi dvodijelnu školsku sportsku dvoranu te da su se već javili s projektnom prijavom za izradu projektne dokumentacije. Postoji izrađeno i idejno rješenje buduće dvorane koja bi bila digitalno zelena zgrada. Plan je i da bude otvorena za građane pa bi se tako u njoj mogli odvijati i treninzi sportskih klubova. Prema trenutnim procjenama za izgradnju i opremanje školske sportske dvorane treba osigurati oko 25 milijuna kuna, a plan je sredstva namaknuti iz EU fondova.

Zamjenica ravnatelja škole Suzana Bingulac Beretin napominje i kako škola radi na još nekim projektima koji za cilj imaju podizanje kvalitete nastave. Jedan od njih je i realizacija projekta „Eko art školski park“ koji bi se nalazio u dvorištu škole koje je do prije nekoliko godina bilo zatravljeno i zapušteno. I taj projekt bi se financirao sredstvima iz EU fondova.

Eko art školski park bi imao jedno veliko drvo zajedništva kao i pet sjenica sa svom potrebnom infrastrukturom tako da bi se pod njima mogla odvijati i nastava na otvorenome. Oko njih bi posadili voćke i on bi bio okružen stablima, začinskim biljem, cvijećem… Imao bi i poučnu stazu s 3D znamenitostima Vukovara. Vjerujemo kako bi jedan takav park bio i zanimljiv turistima. Imao bi u sebi povezano obrazovanje, umjetnost, ekologiju i održivi razvoj – rekla je Bingulac Beretin.

Inače, Strukovna škola Marko Babić poznata je i po svome restoranu otvorenoga tipa „Akademac“, a tu su i frizerski i kozmetičarski salon, slastičarnica kao i turistička agencija. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.