ODLAZAK ŠEFA OPORBE

Posljednja želja: Na pokopu samo obitelj

Foto: import
Posljednja želja: Na pokopu samo obitelj
30.04.2007.
u 16:31
Pogledaj originalni članak

Crna zastava izvješena od 10 sati na SDP-ovoj zgradi na Iblerovu trgu pokazivala je šetačima,  koji su odlučili nedjeljno jutro provesti uz kavicu , da se dogodilo ono što se posljednja dva tjedna iščekivalo sa strepnjom.

Tamnocrvene ruže
Dolazak Slavka Linića, Mirjane Didović, Zorana Milanovića, Damira Gašparovića, Ivice Pančića i Davorka Vidovića - koji je jučer trebao predstaviti mirovinsku reformu, jedan od najvažnijih SDP-ovih predizbornih programa - već su pratile brojne novinarske ekipe, koje su cijeli jučerašnji dan provele prateći zbivanja u stranci. Kako je tko s terena i stranačkih zaduženja stizao u Zagreb, tako je dolazio u SDP.


Slavko Linić na 'straži' u SDP-u, foto: Dalibor Urukalović

U sobi u prizemlju, u kojoj je Račan održao brojne konferencije za novinare i brifinge, sastanke i tradicionalne SDP-ove božićne domjenke, bio je buket tamnocrvenih ruža, Račanova slika i knjiga žalosti. U taj prostor svi će moći doći i odati počast Ivici Račanu.

Od 13 sati počeli su se upisivati građani i stranački kolege, a Slavko Linić dugo je stajao ispred Račanove slike opraštajući se u tišini od svog druga. Na prvom katu, novinarima nedostupnom, bilo je tužno. Račanova odana suradnica i dugogodišnja tajnica Ljubica Milić bila je shrvana, a svi koji su došli gore izašli su suznih očiju.


Račanova supruga Dijana Pleština, foto: Marko Prpić

Gordana Grbić i Zinka Bardić, zadužene za novinare, odgovarale su na bezbrojna pitanja. U stranci se počeo raditi raspored dežurstava kako bi uvijek netko bio na Iblerovu trgu i primio sve one koji žele doći. Igor Dragovan, tajnik stranke, ispunio je profesionalni zahtjev elektronskih medija da imaju tonski zapis i pročitao Račanovu želju da ispraćaj i pokop budu samo za krug obitelji i najbližih prijatelja, a dan i mjesto neće biti objavljeni.

Ta se želja znala i nikoga nije iznenadila. Račan je želio kremiranje i tihi, dostojanstveni sprovod u krugu najbližih.To je, kažu njegovi prijatelji, dio njega i načina na koji je živio. Ni sam nije volio sprovode, a nikad mu nije bilo do pompe i procedure. Dok se još borio za život i nije gubio nadu, najviše je od svega želio otići u svoje Kamanje, na granici sa Slovenijom, u kojem je imao vikendicu i bježao je tamo kad god je mogao, beskrajno se veseleći druženju sa sinovima i “svojim Lekom”.


Uoči potpisivanja u knjigu žalosti, foto: Dalibor Urukalović

Samo najbliži 
Dok su drugi hvatali kamere i mjesto u medijima, za njega je odgovarao glas s automata “številka ni dosegljiva” jer Račan nije mislio da svaki dan baš on mora nešto reći. Zbog takvih osobina odlučio je otići ispraćen onima koji su mu bili najbliži, suprugom, sinovima i nekolicinom najbližih prijatelja, čiji je popis sam sastavio. Svi će se odazvati i ispuniti mu posljednju želju. Očekivao je da će i mediji poštovati njegovo pravo na privatnost te neće pokušati od njegove smrti i sprovoda napraviti “žutu senzaciju” jer je smatrao da je svojim ponašanjem od početka bolesti zaslužio poštovanje i uvažavanje.

Pogledajte na vecernji.hr