Malo tko još vjeruje da se u slučaju karlovačke Toplane može dogoditi čudo i da gradska tvrtka nakon šezdeset dana neprekidne blokade ipak neće završiti u stečaju. Upravo 12. lipnja toliko im je dugo blokiran račun.
Rasplet do kraja tjedna
– Zakonski preduvjeti za pokretanje stečaja ostvarit će se u srijedu. Koliko mi je poznato, Grad je kao vlasnik obavio niz prepiski u kojima je zatraženo od svih uključenih u ovaj slučaj da se očituju na upućene dopise. Vjerujem da ćemo do kraja ovog tjedna imati jasniju sliku o budućnosti tvrtke – rekao je Denis Janžetić, direktor Toplane.
U međuvremenu, Grad intenzivno radi na osnivanju nove tvrtke Gradska toplana. Već ovog tjedna pred vijećnicima će se naći odluka o prijenosu ugovora o distribuciji toplinske energije sa "stare" na "novu" toplanu. Čim je ta informacija izišla u javnost, pojavile su se odmah špekulacije da je riječ o novom nezakonitom potezu, čak i težem nego što je to bilo osnivanje paralelne tvrtke.
U očekivanju raspleta situacije većina radnika Toplane i dalje radi, točnije dolazi na posao, jer su njihove mogućnosti trenutačno vrlo ograničene.
– Ne možemo raditi ništa konkretno jer nema novca ni za kupnju osnovnih stvari za remont i reparaciju postrojenja. Voljeli bismo da se sve što prije raspetlja. Bez obzira hoće li nam biti gore ili bolje, no ova situacija ne vodi nikamo. Sada nam duguju već dvije i pol plaće – rekao nam je jedan od zaposlenika.
Dva direktora
Tako se za sadašnju Toplanu očito broje posljednji dani. Tvrtka koja je proteklih godina često bila prozivana zbog prevelikog broja direktora i danas ih ponovno ima dva. Uz formalnog direktora Denisa Janžetića u istoj tvrtki je i novoimenovani direktor nove Gradske toplane Inoslav Latković.
Hoće li se na kraju ipak provesti plan vladajućih i sva imovina i drugi resursi stare toplane iznajmiti novoj, tek će se vidjeti.
Latković nije iz grada, ima kuću sa vlastitim grijanjem. Ne mora biti, ali nije isto kad mu samom ne grije toplana. Ovi sa kućama smatraju da je ovima koje grije toplana nešto poklonjeno.