istraga

Poslovanje HEP-a za Mravkova mandata pod povećalom

Foto: Nikola Čutuk
Poslovanje HEP-a za Mravkova mandata pod povećalom
14.06.2010.
u 20:43
Mravak je uz bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca jedan od osumnjičenih zbog jeftine preprodaje struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, zbog čega je nanesena šteta HEP-u od najmanje 600 milijuna kuna.
Pogledaj originalni članak

Ivan Mravak, ne tako davno jedan od najmoćnijih ljudi u državi, trenutačno je zanimljiv policiji i USKOK-u zbog brojnih istraga o poslovanju HEP-a u vrijeme dok mu je bio na čelu uprave.

Poznato je već da je uz bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca jedan od osumnjičenih zbog jeftine preprodaje struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, zbog čega je nanesena šteta HEP-u od najmanje 600 milijuna kuna.

Mravka, HEP, ali i još nekoliko osoba iz političkih i gospodarskih krugova intenzivno se češlja i zbog sklapanja štetnih ugovora između HEP-a i HAC-a o kupnji trafostanica uz nekoliko autocesta.

Za njih je HEP platio oko 300 milijuna kuna, iako je vještačenje pokazalo da one ne vrijede više od 150 milijuna kuna. No to nije sve.

HEP se odlučio sklopiti ovaj ugovor iako je znao da se ne može uknjižiti kao vlasnik trafostanica budući da Zakon o javnim cestama izričito brani prodaju bilo kojeg dijela autoceste, pa tako i eletroopreme koja se uz nju nalazi. No dvije strane su se ipak odlučile potpisati ugovor, a HAC se prema njemu obvezao da će lobirati u Vladi kako bi se izmijenilo desetke zakona i tako omogućilo HEP-u da postane vlasnik trafostanica.

Prema nekim informacijama, novac koji je HEP platio HAC-u bio je namijenjen gradnji autoceste kod Zadra. Je li ondje uistinu i završio, javnost će vjerojatno doznati za još jednog proširenja istrage o HEP-u.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.