Socijalne službe o kćeri Ive Pukanića

Poštivat će se Sarine želje

VL
Autor
Nikola Sever Šeni
26.10.2008.
u 20:36
Pogledaj originalni članak

Od prvog trenutka kada se postavilo pitanje njezina skrbništva, jedina kći Mirjane i Ive Pukanića, Sara Pukanić (17) zatražila je da do svoje punoljetnosti ostane živjeti u obiteljskom stanu u zagrebačkoj Ilici s obiteljskom prijateljicom u koju ima najviše povjerenja.

Svoje je želje jasno izrekla i socijalnoj radnici te psihologinji koje su prihvatile njezinu izričitu želju. Nakon likvidacije njezina oca Ive Pukanića, situacija je slična. Kako se može čuti, Centar za socijalnu skrb trebao bi, zbog Sarine dobi i jasno izgrađenog stava, poštivati njezinu želju.

– Sve će se raditi u skladu s Obiteljskim zakonom i konvencijama koje je Hrvatska potpisala. Kako je to dijete blizu punoljetnosti, poštivat će se njezina volja. To je sve što se može reći u ovom trenutku – kazala je državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić. Od ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zagreb Marije Pavić doznajemo kako, još uvijek maloljetna, Sara Pukanić više nije u tretmanu njihova centra, već da je, u skladu s prijavljenim mjestom boravka, taj predmet proslijeđen Centru za socijalnu skrb Velike Gorice.

– Svakako treba poštivati želju kćeri Ive Pukanića jer je dovoljno odrasla i može sama odlučiti što je za nju najbolje. Bilo kakvo odstupanje od njezina stava bilo bi kontraproduktivno i moglo bi donijeti više štete nego koristi za to dijete – smatra Marija Pavić.

U ovom trenutku, kaže M. Pavić, najbitnije je djetetu pružiti svu potrebnu pomoć jer – “ono što ona proživljava ovih dana teško je i za odrasla čovjek”.

Ravnateljica velikogoričkog centra Marija Žirović o slučaju nije željela reći ništa. Kazala je tek da je na bolovanju već mjesec dana i da ne može ništa komentirati. Što se pak tiče roditeljskih prava Mirjane Pukanić, ona su jednaka bilo kojim roditeljskim pravima bilo kojega građanina Hrvatske. Nisu joj oduzeta, međutim, njezin odnos s kćeri daleko je od uobičajenoga. U slučaju da se Mirjana Pukanić poželi vratiti u obiteljski dom u Ilici, njezina kći, bude li to željela, mogla bi zatražiti zaštitu Centra za socijalnu skrb. Ako bi Sara Pukanić sada odlučila živjeti s majkom, niti to ne bi predstavljalo nikakav problem.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr