Pretjerana sila

Posvađali se Turska i EU: Tko ima brutalniju policiju?

Foto: Reuters/PIXSELL
Posvađali se Turska i EU: Tko ima brutalniju policiju?
07.06.2013.
u 21:19
- Slični prosvjedi su se odvijali u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i još veći u Grčkoj - rekao je Erdogan.
Pogledaj originalni članak

Povjerenik za proširenje EU Stefan Fuele je rekao da Turska mora istražiti pretjerano korištenje sile od strane svoje policije prema protuvladinim prosvjednicima, a potom mu je turski premijer Recep Erdogan odgovorio da bi se slični prosvjedi u Europi rješavali još oštrije, piše BBC.

Fuele i Erdogan su govorili na konferenciji u Istanbulu o odnosu Turske i Europske unije. Fuele je kazao kako EU ne mislio odustati od turskog ulaska u Uniju, ali da ta država treba poraditi na vrijednostima slobode i osnovnih ljudskih prava. Zatražio je brzu i otvorenu istragu te odgovornost onih koji su odgovorni za takvu policijsku reakciju. - Mirni prosvjedi su legitiman način grupa da izraze svoje mišljenje u demokratskom društvu - rekao je Fuele te dodao kako pretjerano korištenje sile policije prema tim prosvjednicima nema mjesta u takvim demokracijama.

Erdogan optužio EU za dvostruke standarde

Erdogan je u odgovoru optužio EU za dvostruke standarde dodavši da policije u EU i SAD-u koriste slične metode. - Slični prosvjedi su se odvijali u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i još veći u Grčkoj - rekao je Erdogan i dodao kako njegova vlada poštuje "demokratske zahtjeve", ali neće pristati na "terorizam, nasilje i vandalizam". Požalio se i na spori proces pristupanja EU i dodao kako se Turska suočava sa "nepravednim zaprekama".

Stanje ljudskih prava je uvijek bilo bitna prepreka u turskom pokušaju pristupanja EU, zajedno sa pitanjem Cipra i drugim temama. Turska vlada je priznala da je korištena pretjerana sila protiv prosvjednika u parku Gezi u Istanbulu, ali i dodaju da su ekstremisti poveli prosvjede u ostalim gradovima. Četvero ljudi, uključujući i jednog policajca, je poginulo od početka prosvjeda, dok je tisuće ozlijeđenih, a stotine uhićenih.

>>Pamuk: Branit ćemo trg i pod cijenu smrti

>>Žena u crvenom ne želi biti simbol pobune

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.