NESREĆE

Potonula podmornica

31.08.2003.
u 00:00
Nuklearni reaktor bio je isključen prije potonuća, tvrde u ruskom ministarstvu obrane
Pogledaj originalni članak

MOSKVA - Ruska nuklearna podmornica s deset članova posade potonula je u noći s petka na subotu u Barentsovu moru, objavili su ruski mediji pozivajući se na ministarstvo obrane. Radiopostaja Ekho Moskvy objavila je da su najmanje dvojica mornara poginula, jedan je spašen. Potraga za nestalom sedmoricom mornara trajala je jučer cijeli dan. Izgledi da će biti pronađeni živi, prema riječima zapovjednika ruske mornarice Viktora Kravčenka, vrlo su mali.

Zastarjela ruska nuklearna podmornica K-159 u trenutku potonuća nalazila se na putu prema rezalištu, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Podmornica K-159, stara 40 godina, povučena je iz aktivne službe još 1989. godine, tvrde u ruskom ministarstvu obrane.

U petak je to plovilo krenulo prema rezalištu u mornaričkoj bazi Poljarni, ali je potonulo tijekom olujnoga nevremena u subotu rano ujutro. Sada se nalazi na dubini od 170 metara, pet kilometara od otoka Kildina u Barentsovu moru. Na podmornici u trenutku potonuća nije bilo nikakva oružja, a nuklearni reaktor bio je isključen.

Prije dvije godine u Barentsovu moru potonula je nuklearna podmornica Kursk, pri čemu je poginulo svih 118 članova posade. (RI)

Pogledajte na vecernji.hr