Točno 800 boca vrhunskoga pjenušca semiška penina spušteno je u more u Maslenici kod Zadra na dubinu od 30 metara. Na morsko dno položene su dvije vrste šampanjca, jedna u staklenim bocama, a druga u glinenim amforama. Ondje će biti i do godinu dana, a sve radi dozrijevanja. Kako kaže Ivan Simonič, proizvođač pjenušca iz Slovenije, odlučili su ga potopiti upravo u Novigradskome moru, gdje se temperatura kreće oko 12 ili 13 Celzijevih stupnjeva, što su idealni uvjeti za dozrijevanje vina.
– Ideja je nastala prije tri godine, kada sam upoznao Martina Baričevića, načelnika općine Jasenice, pa mi je sinulo da na tržištu ponudim novi i atraktivni artikal. Znam da ovo nije pionirski pothvat, ali je sigurno prvi na dalmatinskom području – kaže Ivan Simonič i dodaje kako će pjenušac nakon vađenja iz mora plijeniti i izgledom zbog nakupina algi.
Pjenušac koji je završio na dnu mora dobio je i simbolično ime "ralje", upravo zbog Novigradskog ždrila, na čijem će se području napraviti podmorski podrum.
Kako kaže Martin Baričević, osim podruma u budućoj industrijskoj luci, sagradit će se i restoran s pogledom na cijelo Novigradsko more, kao i kušaonica pjenušca.
a kolike će biti kazne za pijane ribe ?koliko promila?