VLADA I SINDIKATI

Potpisani kolektivni ugovori za državne službenike

14.12.2001.
u 00:00
* Sindikati javnih službi se podijelili: na 250 kuna božićnice pristali samo sindikati učitelja i srednjih škola * Vlada popravila neke koeficijente, priznavši da je pogriješila
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Točno u 13 sati Vlada i predstavnici sindikata javnih službi trebali su potpisati sporazum o visini osnovice za izračun jubilarnih nagrada, dara za djecu i božićnice u ovoj godini. U velikoj Vladinoj dvorani okupili su se predstavnici sindikata i cjelokupna Vlada, ali je svečano potpisivanje ipak kasnilo više od pola sata. Sindikati javnih službi podijelili su se u stavu o visini božićnica i darova za djecu, pa su na kraju Vladin prijedlog o božićnici od 250 kuna i 250 kuna dara za djecu prihvatili samo Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja.

Ostali sindikati javnih službi (znanost i visoko obrazovanje, socijalna skrb, zdravstvo, kultura) tražili su da dar za djecu iznosi 400 kuna, a da se od 100 kuna po zaposlenom formira fond iz kojeg će se podijeliti novac onima koji su smanjivanjem plaće u ovoj godini bili najviše zakinuti.

Otpremnina - tri osnovice

Očito ne želeći da zbog tog zahtjeva propadne višemjesečni napor na postizanju dogovora sa sindikatima, Vlada je jučer na brzinu pristala na taj zahtjev, i tako su neki sindikati javnih službi dobili posebna pravila za ovogodišnju božićnicu i darove za djecu. U državnim službama božićnica će biti 250 kuna, a isto toliko i dar za djecu.

Vlada i sindikati jučer su potpisali Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, te Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama. Osnovna je razlika između ta dva dokumenta to što se u javnim službama respektiraju neke posebnosti, koje će biti regulirane u granskim sporazumima. Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe utvrđena su i pravila u slučaju štrajka. Kako se u tim službama zbog poslova od javnog interesa ne može štrajkati bez ograničenja, utvrđeno je da će Vlada i sindikati definirati minimum poslova koji se mora obaviti unatoč štrajku, a ako se ne može postići dogovor, uskočit će nezavisna arbitraža. Na čelu arbitraže predviđeno je da bude ili predsjednik suda ili dekan Pravnog fakulteta.

Bruto osnovica za plaće u idućoj godini ostaje 4232,43 kune. U kolektivnim ugovorima nema velikih novosti, uglavnom je sačuvana razina prava iz dosadašnjih ugovora. Iznimka je godišnji odmor. U državnim je službama godišnji odmor ograničen na najviše 25 radnih dana.

Otpremnine pred odlazak u mirovinu bit će u visini tri proračunske osnovice, a visina te osnovice je oko 3300 kuna. Osnovica za jubilarne nagrade je 1750 kuna.

Vlada je priznala da su u reformi sustava plaća državnih službenika i namještenika, kao i u plaćama u javnim službama, učinjene neke pogreške, pa su jučer posebnim uredbama izmijenjeni neki koeficijenti. Koeficijenti zaposlenih sa srednjom stručnom spremom povećani su 5-10 posto. Korekcije su napravljene i za plaće učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama. Vlada i sindikati potpisali su i Kolektivni ugovor o selektivnom pristupu plaćama profesora, odgojitelja, stručnih učitelja i suradnika u nastavi u srednjim školama i učeničkim domovima.

Pregovori o kulturnoj suradnji sa SRJ

Vlada ostaje pri obećanju da će novi sustav plaća biti ponovno analiziran za šest mjeseci. Posebno će biti napravljena analiza plaća u javnom sektoru.

Premijer i članovi Vlade vrlo su zadovoljni potpisivanjem kolektivnih ugovora sa sindikatima u državnim i javnim službama, a Vlada se nada da bi možda već potkraj idućeg tjedna mogao biti potpisan Sporazum za razvoj. To je dokument preko kojega Vlada želi postići širi konsenzus sa sindikatima i poslodavcima o putovima razvoja u iduće tri godine. Sindikati bi se o prijedlogu toga dokumenta trebali izjasniti do 18. prosinca, a bude li njihov odgovor pozitivan, dokument bi se mogao naći na sjednici Vlade 20. prosinca.

Ministar financija dr. Mato Crkvenac izvijestio je jučer Vladu da je ove godine štednja u Hrvatskoj porasla 20 milijarda kuna. Crkvenca je na iznošenje te informacije potaknula ministrica turizma Pave Župan-Rusković. O Hrvatskoj je u mnogim medijima objavljeno 2,5 tisuća pozitivnih članaka diljem Europe i SAD-a. Riječ je, kaže ministrica, o člancima koji nisu plaćeni, a objavljeni su u medijima kojih se ukupna naklada procjenjuje na 222 milijuna primjeraka, što je velika promidžba Hrvatske. Bukinzi za iduću sezonu već su počeli i zapaža se pritisak za većim brojem kreveta.

Na tu je informaciju reagirao Crkvenac podatkom o narasloj štednji. U bankama postoji višak novca za plasmane i banke su željne dobrih projekata. Imamo novac, imamo građevni materijal, ljudi su u Dalmaciji zimi bez posla i ništa nas ne sprečava da nešto konkretno ne realiziramo, rekao je Crkvenac.

Vlada je odlučila pokrenuti pregovore između Hrvatske i SRJ o suradnji u području kulture, obrazovanja i znanosti. Na zatvorenoj sjednici prihvaćen je konačan prijedlog Zakona o USKOK-u. Miroslav Borković razriješen je dužnosti pomoćnika ministra pomorstva, prometa i veza. Zorislav Balić razriješen je dužnosti ravnatelja Državne uprave za vode. Vlada je Saboru predložila da se Željko Debanić imenuje predsjednikom Vijeća za telekomunikacije.

Deana Knežević

Pogledajte na vecernji.hr