Pripreme za sezonu

Potraga za radnicima: Za pranje suđa traže plaću od 7.000 kuna, a kuhari početnici 8.000

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Potraga za radnicima: Za pranje suđa traže plaću od 7.000 kuna, a kuhari početnici 8.000
05.03.2020.
u 17:41
Prije nekog vremena mi je tako došao jedan mladac i zahtijeva plaću od 8000 kuna. Pitam ga kad je dobio diplomu, a on govori “prije dva mjeseca”, priča jedan vlasnik restorana iz Rogoznice
Pogledaj originalni članak

Vlasnici restorana na Jadranu krenuli su s pripremama za nadolazeću turističku sezonu, a jedan od najvećih problema im je pronaći radnike.

Ove je godine odobreno 2200 radnih dozvola za kuharsku radnu snagu iz inozemstva, a 200 tih dozvola predviđeno je za kuhare internacionalne kuhinje. Najveći broj dozvola zatraže državljani Bosne i Hercegovine, Srbije te Makedonije, a ove će godine doći i Ukrajinci, Rusi, Filipinci...

Na strane radnike mnogi se restorani odlučuju jer su domaći, kažu, postali preskupi.

– Kolege mi se žale da domaća radna snaga postaje preskupa. Primjera radi, pomoćni radnik koji bi prao suđe traži najmanje šest do sedam tisuća kuna. Nitko me ne može uvjeriti da je to realna plaća. Kuhari su posljednjih godina svjesni da je njihovo zanimanje postalo i traženo i cijenjeno, pa postavljaju nemoguće uvjete. Prije nekog vremena mi je tako došao jedan mladac i zahtijeva plaću od 8000 kuna. Pitam ga kad je dobio diplomu, a on govori “prije dva mjeseca”... Eto, takve se situacije događaju. Stoga ne čudi što se ugostitelji odlučuju angažirati strance koji će im raditi za manju plaću – ispričao je za Slobodnu Dalmaciju Mario Pavić, vlasnik restorana “Mario” u šibenskoj Rogoznici te nastavnik ugostiteljske grupe predmeta u srednjoj strukovnoj školi “Blaž Jurjev Trogiranin”.

Alma Harašić Bremec iz ŠKMER-a (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija) potvrđuje da već godinama postoji problem s deficitom pravog kuharskog kadra.

– Žale nam se i govore “ajme, otišao mi radnik”... A kako neće kad ga nakon sezone pošalje na biro! Zapošljavanja na neodređeno vrijeme u ovom su sektoru i dalje, nažalost, iznimka, pa se kuhari konstantno osjećaju kao građani drugog reda - nemaju financijsku sigurnost, mogućnost podizanja kredita i slično. Zbog manjka adekvatnog kadra značajan broj objekata ove sezone neće raditi ili će im usluga biti manjkava – kaže Alma Harašić Bremec.

VIDEO Gari Cappelli o kvotama za strane radnike

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
18:08 05.03.2020.

Ma zamisli ti “mladca”!? On trazi 8000 kn?! A gazda prodaje pizze po 80 kn, 0,25 coca colu po 20 a espresso po 12/13 kn. Vidis gazda, koliko cijenis kad sebi lovu trpas a koliko kad cijenis tuđi rad. Puno ti je platiti momka 100 pizza mjesecno, a isporucis ih minimalno 1000 u sezoni mjesecno....

DU
Deleted user
18:09 05.03.2020.

Za pranje prljavih tanjura celi dan su i 7000 kuna premalo! A da sam ja bil taj "mladac" tražil bi 12.000 - ili kuhaj sam! Ali gospoda su se uzbudila jer ak pošteno plate radnike, ne bu im na kraju sezone ostalo za novi Mercedes za sebe i novi za ženu, neki bijesni motor za sina i barem Golf za kćer...

BE
belototo
18:02 05.03.2020.

vlasnici restorana ce uskoro imati reality check