BEROŠ O SMRTI NAKON CIJEPLJENJA

"Pričekajmo nalaz obdukcije i ostalih analiza kako bi se mogao donijeti pouzdani zaključak"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Ravnatelj HALMED-a otkrio da prve doze cjepiva u Hrvatsku dolaze već 26. prosinca
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: Vials labelled "Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine" and a syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo in this illustration photo
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Stožer objavio kako je zaprimljeno 1500 nuspojava na cijepiva protiv koronavirusa
18.03.2021.
u 13:38
O nesretnom događaju obaviještena je i Europska agencija za lijekove koja kontinuirano prati nuspojave za sva cjepiva
Pogledaj originalni članak

Ministar Vili Beroš izjavio je u četvrtak da HZJZ I HALMED pomno analiziraju sve aspekte smrti 33-godišnje osobe, koja je umrla 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom, kao i u svim ostalim slučajevima sumnje na uzročno-posljedičnu povezanost cjepiva sa zdravljem hrvatskih građana.

"Zaprimljena je medicinska dokumentacija, ali potrebno je sačekati nalaz obdukcije i ostalih analiza, kako bi se mogao donijeti pouzdani zaključak o eventualnoj povezanosti cjepiva s ovim neželjenim slučajem", rekao je Beroš.

Ministar zdravstva kaže kako je o tom događaju obaviještena i Europska agencija za lijekove (EMA), koja će biti kontinuirano informirana o novim saznanjima.

"Napominjemo da EMA kontinuirano prati nuspojave za sva cjepiva na razini EU-a, pa tako i analizira sve aspekte cijepljenja AstraZenecom. O svim nalazima stručno-znanstvenih analiza, bilo domaćih, bilo međunarodnih tijela, hrvatska javnost bit će pravovremeno izviještena", naglasio je Beroš.

 Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je u srijedu da joj je stigla prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom kod cjepiva AstraZenece u 33-godišnje osobe, koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja.

"U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku", priopćio je HALMED.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ST
stefj
15:03 18.03.2021.

Ovog jednog umrlog sa cjepivom ćemo rastrančirati, a one koji umru s covidom pišemo pod covid bez ikakve analize? Hm, hm... Što se tiče AZ cjepiva (ali i drugih cjepiva), jedino što ima nekog smisla su zadnja istraživanja u Švedskoj što bi se moglo dovesti u vezu s cijepljenjem. Statistike definitivno ne ukazuju na problem sa cjepivima...

NA
Nadalinaaa
14:53 18.03.2021.

Zašto se ne čeka nalaz obdukcije za svakog umrlog kojeg ste proglasili da je umro od covid-a? Jadna znanost s ovakvim znanstvenicima!

EP
Epil
23:53 18.03.2021.

Pričekajmo nalaz obdukcije? A ove svakodnevne brojeve navodno mrtvih od Korone koje nam servirate svaki dan, koliko ste obdukcija obavili do sada, da bi smo bili uvjereni da su stvarno umrli od korone? Ako ste već tako revni na smrt od cjepiva, onda biste i svaku smrt od Korone MORALI provjeriti obdukcijom, nije li tako?