VRIJEDNO POGLEDATI

Potresan video: BBC u 87 sekundi prikazao strahote rata u Ukrajini proteklih godinu dana

Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian service members ride a tank near Lyman
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
A ceremony dedicated to the first anniversary of the Russian invasion of Ukraine in Kyiv
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
Russia's attack on Ukraine continues near the frontline town of Bakhmut
24.02.2023.
u 12:58
Od snimki razaranja do patnje, sve se skupilo u kraću snimku koja je završila rečenicom iz Putinova nedavnog govora pred parlamentom: ''Korak po korak, mi ćemo pažljivo i konzistentno riješiti zadatak koji smo postavili.''
Pogledaj originalni članak

Na prvu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu britanski BBC objavio je simboličan video od 87 sekundi u kojem su ukratko prikazani svi ključni trenuci u ovih godinu dana. U toj snimci prikazuju se brojni novinari koji su izvještavali s terena u ključnim trenucima u ovih godinu dana, a prikazan je i Vladimir Putin kada je potvrdio da je Rusija krenula s provođenjem ''specijalne vojne operacije''.

Od snimki razaranja do patnje, sve se skupilo u kraću snimku koja je završila rečenicom iz Putinova nedavnog govora pred parlamentom: ''Korak po korak, mi ćemo pažljivo i konzistentno riješiti zadatak koji smo postavili''. ''Rusija je mislila da će zauzeti Ukrajinu u tri dana. I dok su napredovali, Ukrajina se odupirala. Zapad se također odupro, pokazujući svoju solidarnost'', naveo je novinar Ian Casey. 

A u povodu današnje obljetnice u studiju Večernjeg lista danas je gostovao i bivši ministar obrane i vojni analitičar Ante Kotromanović, navodeći kako ''Putin upućuje na to da će nastaviti svoju agresiju'', a Putinovi govori podsjetili su ga na ''Hitlerove skupove prije početka Drugog svjetskog rata''.

Inače, Kina je na današnji dan prvi put objavila dokument pod nazivom ''kinesko stajalište o političkom rješenju ukrajinske krize'', samo nekoliko dana nakon što je njihov ministar vanjskih poslova posjetio Moskvu. U dokumentu su tako pozvali na ''poštivanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta te na nastavak mirovnih pregovora''. 

Na današnji dan oglasio se i predsjednik Volodimir Zelenski, navodeći kako će ''ovo biti njihova godina pobjede''. Oružanim snagama obratio se jutros na Trgu sv. Sofije, gdje se i rasplakao tijekom minute šutnje za sve vojnike koji su poginuli u ratu. I dok se u zemljama svijeta obilježava ova tragična godišnjica, Moskva se ponaša kao da se prije godinu dana ništa nije dogodilo, dok je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao da je za Rusiju ''jedini način da Moskva osigura trajni mir s Ukrajinom ako pomakne granice neprijateljskih zemalja što dalje moguće, čak i preko Poljske''.

>> VIDEO Godišnjica rata u Ukrajini: 'Pokopala sam sina koji je poginuo u službi'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Bobiii
Bobiii
19:13 24.02.2023.

Ukrajinci dobijaju silne miljarde jer ubijaju Ruse, kad prestanu ubijati Ruse neće više dobiti ni eura. Zapad psihopatski mrzi Ruse jer su jedini europski narod koje nikada nisu mogli pokoriti i kolonizirati.

DU
Deleted user
15:18 24.02.2023.

...biga, kad BBC (ali i sve ostale, koji su tek to lani počeli pratiti) zanima samo od trenutka kad su Rusi krenuli svoje branit! Ono prije, od 2010., od raznih "obojenih" pokreta (i snajperskih žrtava; Tien an men je "mala beba") ali uglavnom od 2014., poginuli i ranjeni Donbasovci, nije zanimljivo. 14.000 ubijenih, od toga 870 djece nije zanimljivo. Uostalom, trebalo bi pitati našeg Srnu (a bilo bi mu korektno to i samom kazati) zašto i otkad ne igra u Donjecku i tko ih je to tamo gađao, pa nije mogao!

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
14:45 24.02.2023.

Taj isti bbc ili tbc je za vrijeme Domovinskog rata uporno lagao i optuživao Hrvate za zločine. Sada su im interesi drugačiji.