AKCIJA FORMA

Potvrđena optužnica protiv skupine koja je imala laboratorij za proizvodnju stotina kilograma amfetamina

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pronađen laboratorij na više katova za proizvodnju amfetamina
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pronađen laboratorij na više katova za proizvodnju amfetamina
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pronađen laboratorij na više katova za proizvodnju amfetamina
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pronađen laboratorij na više katova za proizvodnju amfetamina
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pronađen laboratorij na više katova za proizvodnju amfetamina
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pronađen laboratorij na više katova za proizvodnju amfetamina
16.04.2024.
u 08:40
Optuženike je policija duže tajno pratila, pa je tako snimljeno i kako dovoze kemikalije u spomenutu kuću, iskrcavaju ih, borave u toj kući u kojoj je na koncu nađena hrpa kemikalija
Pogledaj originalni članak

Malo više od godinu dana nakon što je podignuta, optužnica u akciji Forma je postala pravomoćna. Odlučilo je tako optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, potvrdivši optužnicu koju je USKOK lani u veljači podigao protiv Nevena Tomaševića, Dragana Pažina, Dragana Tomca, Tomislava Zidruma, Marka Banovića i Ive Ivanovića. Tereti ih se da su od studenog 2021. pa do veljače 2022. ustrojili  zločinačko udruženje u sklopu kojeg su planirali proizvoditi stotine kilograma amfetamina.

Optužena šestorka uhićena je u ožujku 2022. i to je tada bila prava - senzacija. Jer kako je prezentirao MUP nakon njihovog uhićenja, oni su imali laboratorij koji je u stanju bio proizvesti stotine kilograma amfetamina. I uz to je bio organiziran  na isti način na koji su organizirani slični laboratoriji u zapadnim zemljama. A taj pogon je bio smješten u jednoj trokatnici koja je od podruma do krova bila korištena za proizvodnju sintetičkih droga. Operacija je dobila kodno ime Forma, u njoj su korišteni prikriveni istražitelji, a na koncu je uhićeno šest osoba, kod kojih je pretragama osim droge, nađeno i oružje. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pronađen laboratorij na više katova za proizvodnju amfetamina

Tomaševića i ostale USKOK tereti da su se od studenog 2021. do 25. veljače 2022. udružili u zločinačko udruženje kako bi  na području Zagrebačke županije kontinuirano proizvodili, nabavljali i preprodavali veće količine raznih droga. Uspostavili su pogon za proizvodnju amfetamina, a cijena amfetamina kretala se od 1500 eura na više po kilogramu, odnosno od 1200 eura pa na više po litri u konzistenciji ulja. Prema optužnici ta je skupina namjeravala uspostaviti, kaže USKOK, cjelokupni  nabavni i distributivni lanca trgovine kokainom čija se cijena na ilegalnom narkotržištu u Hrvatskoj kreće od 30.000 eura na više po kilogramu, heroinom čija se cijena kreće od 15.000 eura na više po kilogramu i konopljom čija se cijena kreće od 1.200 eura na više po kilogramu.

U okviru dogovorenog plana okrivljenici su ispunjavali namijenjene im zadaće koje su se odnosile na samu proizvodnju droge kao i njenu nabavu, prijevoz, prijenos te skladištenje prekursora BMK, sumporne kiseline, solne kiseline, acetona, toluena, metil-etil-ketona i dietil-etera, kao i drugih kemijskih tvari potrebnih za kemijsku sintezu amfetamina kako bi se finalni proizvod radi daljnje prodaje i stavljanja u promet mogao ponuditi na ilegalnom narkotržištu, a također su obavljali i zadaće radi pohrane nusproizvoda proizašlih iz kemijskog procesa proizvodnje amfetamina. Terete se da su kao skladišni prostor koristili prethodno pronađeni i iznajmljeni poslovni prostor i garažu.

U pretragama  je nađeno 1100 kilograma natrijevog hidroksida, 50 litara izopropanola, 20 litara sumporne kiseline, 120 litara mravlje kiseline, 139 litara acetona,  650 litara BMK-metilglicidata, 825 litara solne kiseline i 100 litara metanola, dok je pretragom garaže nađeno i ukupno 14,2 kilograma konoplje, 1,1 kilogram amfetamina, 27 mililitara otopine metala s 9,8 % amfetaminske baze te 272,83 grama kokaina namijenjenih daljnjoj preprodaji, a pronađene su i dvije automatske puške, te jedna prepravljena puška vojnog porijekla....Nadalje kod pojedinih optuženika nađene su manje količine raznih droga, a jedan od njih se tereti i da je u kolovozu i prosincu 2021. na širem području Splita preprodavao kokain i amfetamin.

Dvojica optuženika terete se i da su kod trećeg pohranili 22,1 kilogram smjese analgoantipiretika paracetamola i psihostimulansa kofeina kao punila za heroinsku smjesu, 85,03 grama smjese analgoantipiretika paracetamola, psihostimulansa kofeina i heroinske smjese, 5,5 kilograma konoplje, 100 litara diklormetana, 750 litara solne kiseline, 50 litara toluena, 50 litara mješavine toluena i acetona i 150 litara acetona.... 

Prema optužnici,  optuženici su na tri etaže obiteljske kuće na području Zagrebačke županije instalirali opremu i uređaje potrebne za proizvodnju amfetaminskog ulja i  samog amfetamina, što je prvi otkriveni toliko veliki laboratorij za proizvodnju amfetamina Hrvatskoj. U taj su laboratorij dopremili potrebne uređaje i veću količinu različitih kemijskih sredstava.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pronađen laboratorij na više katova za proizvodnju amfetamina

Pretragom laboratorija pronađeno je pet proizvodnih jedinica za sintezu amfetamina, reaktor za sintezu amfetamina, aparatura za destilaciju, lijevak za odjeljivanje vodenog i organskog sloja tvari prilikom sinteze amfetamina i drugo. Nadalje je pronađeno 1944 litre solne kiseline, 23,52 litre sumporne kiseline, 15,28 litara mravlje kiseline, 35,8 litara formamida, 56,8 litara diklormetana, 2,5 tone kisele vodene otopine sa solnom kiselinom i tragovima BMK, 525,2 kilograma natrijeve soli BMK glicidne kiseline, 1215,5 kilograma lužnatih tekućina s udjelom čistog amfetamina od 1,4 % – 4,7 %, 6,3 tone jako lužnatih tekućina s amfetaminom i nečistoćom iz proizvodnje amfetamina, 295,5 kilograma lužnate tekućine s tragovima amfetamina, 239,5 kilograma otopine s udjelom čistog amfetamina od 57,3 %, 850 grama materije s 35% otopinom kokainske baze te 5,4 kilograma konoplje.

Okrivljenici su navedenu nekretninu koristili i za zbrinjavanje otpada nastalog tijekom kemijskog procesa proizvodnje amfetaminskog ulja i amfetamina. Tomašević, Pažin, Tomac i Zidrum su se tijekom istrage branili šutnjom, Banović  je sve negirao, a Ivanović je priznao krivnju te je izrazio kajanje.  

- Nisam počinio to za što me teretite, niti sam svom polubratu Draganu Pažinu dao na korištenje podrum te kuće u kojoj ste sve to našli. Nemam veze ni s tim supstancama ni s drogom koju ste tamo našli - branio se Banović tijekom istrage.

Optuženike je policija duže tajno pratila, pa je tako snimljeno i kako dovoze kemikalije u spomenutu kuću, iskrcavaju ih, borave u toj kući u kojoj je na koncu nađena hrpa kemikalija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.