obrana interesa

Povjerenica za informiranje globila i Janšu. Što će hrvatski?

Foto: ''
Povjerenica za informiranje globila i Janšu. Što će hrvatski?
07.03.2013.
u 15:30
Traži se stručnjak pravne ili društvene struke s deset godina iskustva. U GONG-u se nadaju da će konsenzusom izabrati povjerenika za informiranje
Pogledaj originalni članak

Janez Janša, Zoran Janković, Dimitrij Rupel i njihove političke stranke, osjetili su što može povjerenica za pristup javnim informacijama Nataša Pirc Musar (45), slovenska zvijezda koja uživa povjerenje građana veće od bilo kojeg drugog dužnosnika ili resora, pa i od vojske. Ima 30 zaposlenika i budžet od milijun i pol eura. I mi bismo uskoro trebali dobiti povjerenika za informiranje, ali on nema šanse dosegnuti takvu popularnost.

Agencija bez autoriteta


Slovenska povjerenica za informiranje završila je pravni studij i bivša je voditeljica dnevnika na TV Sloveniji i POP TV-u. Educirala se u Engleskoj, vodila je korporativne komunikacije te bila direktorica za informiranje pri Vrhovnom sudu. Nju je parlamentu predložio Drnovšek, a za drugi mandat predsjednik Türk.

Oglobila je Pozitivnu Sloveniju sa 4170 eura zbog objave fotografije Zorana Jankovića s djecom u školi bez dopuštenja roditelja. SDS i Janeza Janšu oglobila je sa 5000 eura, a Dimitrija Rupela kao ministra vanjskih poslova sa 1660 eura jer je izlistavanjem telefonskih poziva povrijedio privatnost službenika MVP-a. Pokušao je doznati tko je medijima otkrio komunikaciju s Amerikancima o priznanju Kosova. Kaznila je i 150 znatiželjnih poreznih službenika sa po 50 eura jer su neovlašteno gledali porezne dosje.

Naš povjerenik neće imati takve ovlasti jer je zaštita osobnih podataka ostala u nadležnosti Agencije, koja se nije nametnula autoritetom. Naš povjerenik bavit će se dostupnošću informacija kojima raspolažu tijela javne vlasti te će moći pokretati i prekršajne postupke. Udruga GONG ipak mu daje na značenju kao važnom antikorupcijskom sredstvu te, kako nam je rekao Dragan Zelić, nadaju se da neće biti ponovljena pogreška kao pri izboru pravobranitelja.

Očekuju da će povjerenik za informiranje biti izabran konsenzusom jer je bitno da to bude kvalitetna osoba koja poznaje teoriju i praksu, ali je i hrabra u interesu javnosti. Peđa Grbin bi uime saborskog Odbora za Ustav sljedećeg tjedna trebao objaviti natječaj. Kandidat mora biti pravne ili društvene struke s najmanje 10 godina iskustva te “istaknuti stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije”.

Svođenje na farsu

Slično kao i kod pučkog pravobranitelja, riječ je o zahtjevnom kriteriju koji se u režiji SDP-a sveo na farsu s namještenim ponovljenim natječajem kako bi se barem stvorio privid da kandidatkinja SDP-a ispunjava formalne kriterije.

Grbinov odbor će izabrati dva kandidata, no prethodno neobvezno mišljenje ovaj put daje saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na čelu s Brankom Vukšićem, koji je oštro kritizirao izbor pravobranitelja.

>> Pala Janšina vlada, Alenka Bratušek nova mandatarka

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SE
sestrićna
16:22 07.03.2013.

ili svi pošteno ili svi u lopove..nema druge--

YU
yututu
23:40 07.03.2013.

Namjesto zaštita informacija, kod nas neka se formira - Ministarstvo Istine, koje će širiti u medije informacije od istražnih organa i uskoka, radi javnog linča nepodobnih, vršiti cenzuru po mdijima, agitirati za podobne kandidate, uljepšavati im biografije, uklanjati kompromitirajuće detalje itd.