Kolumna

Povjerenje u euro se gubi, sljedeću krizu neće preživjeti

Foto: Shutterstock
Povjerenje u euro se gubi, sljedeću krizu neće preživjeti
03.01.2017.
u 07:06
Uz politiku niskih kamatnih stopa u EU ulagači sigurnije utočište vide u dolaru
Pogledaj originalni članak

Nekako simbolički s patnjama kroz koje prolazi euro, na Staru godinu, dan prije 15. obljetnice od stavljanja eura o optjecaj, preminuo je i jedan od tvoraca eura, danski političar Henning Christophersen.

Lani je pred kraj godine preminuo i drugi tvorac, bivši predsjednik Bundesbanke Hans Tietmeyer. Kada su čelnici najjačih ekonomija 1999. godine uveli euro, optimizmu nije bilo kraja. Po uzoru na američku ekonomiju očekivalo se da će zajednička valuta pojačati konkurentnost na svjetskom tržištu.

No sada je jasno da su greške napravljene već u prvim koracima, kada se omogućilo da u eurozonu uđu i zemlje koje nisu fiskalno prilagođene, a što je i došlo na vidjelo prije nekoliko godina s krizom u Grčkoj. Mnogi ugledni ekonomisti predvidjeli su i ranije kraj eura.

Jer bilo je jasno da 19 zemalja koje koriste euro, ali uz zajedničku valutu imaju i različite ekonomije, ne donosi iste ciljeve – niti željeni rast BDP-a u eurozoni, niti rast konkurentnosti, zapošljavanja... Takva ekonomija ne može biti održiva.

Odnosno, preslabo otporne ekonomije stvorile su probleme, a opstanak zajednice spašavao se, a i još se uvijek spašava na razne načine, koji uglavnom ne daju zdravog rezultata.

Ulagači to prepoznaju, pa i zbog svih pojačanih turbulencija na svjetskom tržištu, sigurnije utočište vide u dolaru.

Ta valuta i jača prema euru, a taj trend nastavit će se i ove godine. Jer i politika niskih kamatnih stopa koja se događa u EU dodatno odbija ulagače, a kako trajno rješenje ne vide, euro prodaju i kupuju druge valute, prije svega opet dolar, gdje se vodi drukčija politika kamatnih stopa.

Mnogi analitičari već sada zaključuju da je povjerenje u euro narušeno pa predlažu različita rješenja. Smatraju da bi glavnu riječ u, primjerice, kreditiranju trebalo vratiti na Europsku središnju banku, umjesto da se o tome brine Europska komisija. Kažu nadalje da treba jačati stabilizacijski mehanizam, reforme na jugu, podjelu rizika... Jer u suprotnom, drugu veću krizu, euro neće preživjeti.

>> Ulagači u naftu zaradili 50% u 2016., štednja u banci donosi samo mrvice

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.