trovanje

Povrće gnojeno stajskim gnojivom uzrok zaraze u Njemačkoj

Foto: Arhiv VL-a
Povrće gnojeno stajskim gnojivom uzrok zaraze u Njemačkoj
26.05.2011.
u 09:22
Zaraženi su oboljeli nakon konzumacije sirovih krastavaca, rajčica i salate koji su bilo gnojeni stajskim gnojivom.
Pogledaj originalni članak

Sirovo povrće zaraženo bakterijom Escherichijom coli uzrok je zaraze 140 ljudi u Njemačkoj, priopćilo je tamošnje ministarstvo poljoprivrede, prenosi Deutsche Welle (DW).   

Bakterija Escherichia coli nalazi se u izmetu goveda, a zaraženi su oboljeli  nakon konzumacije sirovih krastavaca, rajčica i salate koji su bilo gnojeni stajskim gnojivom.

Susanne Glasmacher iz Instituta za zarazne bolesti Robert Koch izjavila je za DW kako se njezinu institutu u normalnim okolnostima godišnje javlja oko tisuću slučajeva infekcije bakterijom EHEC, a u samo šezdeset slučajeva dolazi do komplikacija. U ovom valu zaraze, pak, već zabilježeno, osim smrtnih slučajeva, i 140 slučajeva teških komplikacija.

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

OR
orisis
09:41 26.05.2011.

Gnojivo treba biti suho, suncem\"zgorjelo\"jer biljka treba minerale iz gnojiva a ne bakterije iz svjezheg gnojiva...

TH
thekurcula
09:55 26.05.2011.

Ma ja operem i vodu pre nego što je pijem! A kako se bakteriološko zagađenje može oprati, moliću lepo?

OB
-obrisani-
09:35 26.05.2011.

Kad vec prenosite vijesti ,onda se potrudite da su istinite.... Sinoc su potvrdili da sve probe koje su uzeli nisu zagadjene stajskim gnojivo,jer nije nijma povrce nagnojavano... Sa R.Koch instituta su potvrdili da je zagdjenje namjerno napravljeno.... Osim toga svi znamo da se sve prije konzumacije pere,samo ima i onih koji to ne cine... Ja perem i meso prije pripreme,a o vocu i povrcu ne treba puno diskutirati,jasno da se pere...