Kolumna

Poželjno je uvesti i nove oblike kontrole Sabora

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Poželjno je uvesti i nove oblike kontrole Sabora
10.09.2014.
u 12:00
“Problematično” je što bi predsjednikov prijedlog za ocjenu ustavnosti mogao dobiti naznaku “prioriteta” u rješavanju na Ustavnom sudu
Pogledaj originalni članak

Unatoč tomu što analitičari često govore o skromnim ovlastima predsjednika države čim se u vidu makar i radnog prijedloga pojavi neka nova ovlast, u medijima se pojave naslovi, kao jučer, da predsjednik Josipović traži “dramatično” povećanje svojih ovlasti. “Dramu” je ovaj put izazvala najava prijedloga da bi šef države mogao imati pravo veta na zakon koji predlaže Sabor.

Također, “problematično” je i što bi predsjednikov prijedlog za ocjenu ustavnosti mogao dobiti naznaku “prioriteta” u rješavanju na Ustavnom sudu, za razliku od sadašnjeg podcjenjivačkog odnosa prema toj državnoj instituciji koju Ustavni sud tretira kao bilo kojeg drugog građanina pa o nekim prijedlozima godinama ili nikad ne odlučuje.

Uvođenje poželjnog i novog oblika kontrole u ovom slučaju zakonodavne vlasti možda jest drama za političke monopole. Međutim, to u stručnim krugovima nije neka senzacionalna novina, a pogotovu nije nešto na što se gleda kao na “dramatičnu” promjenu koja unosi “monarhijsku” neravnotežu u trodiobu vlasti u Hrvatskoj. Štoviše, to je doprinos koji se nameće osobito nakon odluke Ustavnog suda prema kojoj se jednom ozakonjene povlastice koje si politika dodjeljuje naknadno ne mogu ukinuti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

LI
list68
12:16 10.09.2014.

Ne da "predsjedniku", treba povećati ovlasti, već "instituciju predsjednika" treba ukinuti.

KR
krka
12:30 10.09.2014.

njega razvlastiti i najuriti i prije službenog završetka mandata, a ne dati jače ovlasti, i ne dao Bog još jedan mandat!!!

BB
boze.bili
12:44 10.09.2014.

izgleda da bi josipović donio ustav da on bude doživotni predsjednik .kao i njegov idol tito i da radi isto što je radio tito .e ovok puta neće moći .nego ćeš letit sa pantovčaka na prvim izborima.