Uz dlaku

Prava kriza

12.09.2005.
u 19:26
Pogledaj originalni članak

Na Hrvatskom radiju ima jedna emisija koja se zove "Kako Vlada vlada"? Kako bi se na Radiju BiH zvala takva emisija? "Vlada ne vlada"! Istina, riječ je o Vladi FBiH, ali porazna je istina da Vlada ne vlada ni sobom, a kamoli federalnim entitetom. Zadnja sjednica federalne Vlade nenadano je prekinuta. Razlog? Nije po onoj čuvenoj "puko dnevni red", već što Vlada ima i nema ministara.

Nakon ostavke ministra za boračka pitanja i ministra zdravstva novopredloženi ministri iz HDZ-ove kuhinje nisu dobili zeleno svjetlo - ni suglasnost dopredsjednika FBiH, niti glasove Zastupničkoga doma FBiH. Ostavkama prijete i ministri Stranke za BiH. Ali oni to rade mjesecima, pa je to postao politički folklor. Federalni premijer Ahmet Hadžipašić, češkajući se lagano iza uha, izjavio je "kako nije riječ o političkoj krizi, već o krizi sistemskih rješenja".

Predlažem premijerovu izjavu za politički priručnik "Kako omlatiti federalnu slamu"? A što rade čelnici Federacije kad im najviše tijelo izvršne vlasti ne zasjeda, a ne zna se ni kad će? Oni su smislili novi način komuniciranja - što pismima, što na radiju, što preko medija. Jer, zaboga, kako će u istoj zgradi, na istom katu, pronaći termin za sastanak? A što rade čelnici države BiH kad im je entitetska Vlada u pat poziciji? Predsjedatelj Vijeća Adnan Terzić ozbiljno je novinarima objasnio kako će se za izbor državnih dužnosnika "prije svega poštivati princip podobnosti". Eto, neka sam doživio da se opet vrati stara samoupravna "moralnopolitička podobnost".

A što radi običan čovjek iz puka i naroda u situaciji kad se ne zna tko vodi državu? Brine me što se nitko ne brine. Zasjedala Vlada ili ne, sastavila se ili rasula, bili ministri podobni ili ne, nikoga ne boli glava, nitko se ne oglašava. Niti prosvjeduje, niti diže bunu. Težaci sanjaju sunce za berbu, vozači jeftine oktane, nevjeste gluhonijemu svekrvu, fratri popustljiva biskupa, a filozof Tunjo dvije stoje honorara. Što radi ta Vlada u sjeni? Sada je prilika da iziđe na sunce i nadvisi federalne šeprtlje i nesposobnjakoviće. Ne brine me politička kriza u federaciji i državi. Kriza je bunta, kriza revolucije, kriza kritične mase. Kriza je što nema prave krize.

Pogledajte na vecernji.hr