PREKINUT PROSVJED

Pred policijom pobjegli u crkvu

12.09.2002.
u 00:00
* Deseci pripadnika interventne policije na Gornjem gradu * Ubuduće bez prosvjeda pred zgradom Vlade * Priveden organizator prosvjeda Filip Lacić
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Buran je bio jučerašnji 176. dan prosvjeda neraspoređenih policajaca na Markovu trgu. Nakon što su u utorak navečer pripadnici interventne policije s trga maknuli šatore, stolove i druge prosvjedničke rekvizite, prostor oko Crkve svetog Marka jučer je osvanuo okružen desecima policajaca, dok su se preostala šestorica prosvjednika povukla iza željeznih vrata kapelice, samo dvadesetak metara od ulaza u zgradu Vlade.

Pedesetak se novinara oko podneva okupilo ispred kapelice jer su prosvjednici - Željko Spolodor, Zlatko Bošnjak, Mato Gašić, Ivica Mikešić, Marijan Radočaj i Antun Kvasina - najavili presicu. Međutim, odustali su od nje zbog straha da bi Filip Lacić, organizator prosvjeda, mogao biti uhićen.

Njihova strahovanja pokazala su se opravdanima kad se u 12.05 sati Filip Lacić pojavio kraj crkve. Odmah ga je prihvatilo nekoliko policajaca te je nastalo mučno naguravanje, vika i trka. Policijska vrpca popustila je pred pritiskom novinara i Lacićevih pristaša, pa je oko "policijske marice" nastala neopisiva gužva. Policajcima je trebalo oko dvije minute da uguraju Lacića u kombi. On se za to vrijeme opirao i žalio da su mu slomili nogu. Kasnije smo doznali da je odveden u traumatološku bolnicu sa iščašenim ramenom i ozljedama glave. Protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka jer kao voditelj javnog okupljanja nije poduzeo potrebne mjere za osiguranje reda i mira na prosvjedu niti je na zahtjev ovlaštene osobe prekinuo okupljanje.

Potom se jedan policajac srušio na tlo pokraj crkve. Najprije je povratio, a nakon bolna vriska se onesvijestio. Njegovi su ga kolege do dolaska Hitne pomoći uspjeli osvijestiti, a pretpostavlja se da je doživio epileptički napad.

Načelnik Ureda načelnika PU zagrebačke Krunoslav Borovec objasnio je jučer novinarima postupanje policije u utorak navečer i u noći na srijedu. Zbog dvaju incidenata koji su se zbili u utorak ujutro i poslijepodne s nepropisno parkiranim automobilom i bacanjem jaja na Račana, od kojih su se prosvjednici ogradili, donesena je odluka o prekidu javnog prosvjeda jer je procijenjeno da njegov voditelj ne može održati red i mir. "Sva policijska postupanja vezana uz prekid prosvjeda na Trgu sv. Marka u skladu su sa zakonima i propisima", tvrdi se u jučerašnjoj izjavi za javnost MUP-a. A budući prosvjedi moći će se održavati samo na južnoj strani Markova trga, dakle ne pred Vladom.

Dvadeset minuta nakon ponoći jedan je službenik PUZ-a pristupio prosvjednicima u kapelici kako bi ih upozorio na odluku o prekidu okupljanja, a tada su ga oni navodno zatočili unutra. Policija tvrdi da su prosvjednici zaključali vrata te da su njihova djelatnika pustili van tek za pet-šest minuta, nakon što su upozoreni da čine kazneno djelo.

Potpredsjednik Udruge neraspoređenih policajaca Željko Spolodor ističe kako mu se čini da je cijeli događaj insceniran kako bi se dalo povoda za njihovo uhićenje.

- Imali smo informacije da će se ovo dogoditi. Lakše se riješiti nas negoli riješiti naše probleme - rekao je Spolodor, dodajući da će u kapelici ostati do daljnjega.

Prosvjednike je posjetila Slavica Hruškar, predsjednica Udruge nezavisnih dragovoljaca, koja se slaže s time kako je trenutak prekida prosvjeda pomno izabran:

- Predsjednici gotovo svih dragovoljačkih udruga na hodočašću su u Lourdesu pa su nas vlasti mislile uloviti na prepad - kaže ona, dodajući da su joj se javili članovi brojnih dragovoljačkih udruga i najavili dolazak na Markov trg kako bi iskazali potporu neraspoređenim policajcima.

M. Malčević, T. Oharek

Pogledajte na vecernji.hr