Prava žena u Italiji

Predlaže se zabrana nošenja burki u talijanskim školama

Foto: AFP
Predlaže se zabrana nošenja burki u talijanskim školama
13.10.2009.
u 11:22
Talijanska ministrica za jednakost prava, Mara Carfagna, razmišlja o uvođenju zabrane dolaska u škole prekrivene glave s burkom i nikabom. Najavila je konzultacije s ministrom unutarnjih poslova i s ministricom obrazovanja.
Pogledaj originalni članak

RIM - Talijanska ministrica za jednakost prava, Mara Carfagna, razmišlja o uvođenju zabrane dolaska u škole prekrivene glave s burkom i nikabom. Najavila je konzultacije s ministrom unutarnjih poslova, Robertom Maronijem i s ministricom obrazovanja, Mariastellom Gelmini.

- Ja sam za usvajanje zakona kojim bi se u Italiji zabranilo nošenje burke i nikaba, simbola potlačivanja žena i prepreke prave politike integracije - rekla je Carfagna koja kaže da ta pokrivala ne smatra vjerskim simbolima kao što je veo, već simbolima kojima se negiraju temeljna prava ženama kao što je obrazovanje ili zaposlenje.

- Zabrana nošenja burke i nikaba u školama, mjestima integracije i emancipacije, mogao bi biti važan znak - upozorava Carfagna, i dodaje da uvjeti u kojima žive žene koje su imigrirale u Italiju zabrinjava zbog načina na koji su one tretirane.

- One trebaju znati da u Italiji žene imaju jednaka prava kao i muškarci te da tu nema mjesta kulturama, religijama i tradicijama koje žele podčiniti žene - objasnila je Carfagna svoje stajalište naglašavajući kako se te žene trebaju integrirati te štovati zakone i talijanski Ustav.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

OB
-obrisani-
17:50 13.10.2009.

crovata pozdrav, nemaš vremena za večernji, a teme ko stvorene za tebe. teško mi je povjerovati da ipak nisi sa nama. hoćeš da ti šapnem pod kojim nickom?

MM
Mladen Miletić
12:09 13.10.2009.

Predlaže se zabrana nošenja burki u talijanskim školama, Jedni tjeraju \"zakonski\" da se to radi druigi brane .. Razlike nema svi su isti iako nisu Komunisti ali su diktatori !

OB
-obrisani-
14:11 13.10.2009.

podržavam, izbaciti i križeve iz škola