"bio je sveti duh"

Predlažu da Srpska pravoslavna crkva proglasi Teslu svecem

Foto: ''
Predlažu da Srpska pravoslavna crkva proglasi Teslu svecem
25.07.2012.
u 12:30
Tesla je bio sveti duh, čovjek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i svemirsku energiju, kazao je Nikola Lončar, prvi čovjek Tesline zaklade.
Pogledaj originalni članak

Teslina znanstvena zaklada iz Philadelphije uputila je sinodi Srpske pravoslavne crkve i patrijarhu Irineju prijedlog da se Nikola Tesla proglasi svecem, piše B92.

– Obožavanje Nikole Tesle podignuto je u nebeske visine i zato njegovi mladi obožavatelji širom svijeta predlažu da taj Srbin bude proglašen za sveca. Ovaj prijedlog potpisalo je nekoliko stotina teslijanaca i on je upućen SPC-u – kaže Mirna Momčičević, glasnogovornica Tesline zaklade.

 Podrška ideji stigla je i iz Brazila, Nizozemske, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD i, naravno, Srbije.

– Tesla je bio sveti duh, čovjek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i svemirsku energiju. Moji preci iz Like uvijek govorili da je Nikola dijete crkve i Božji sluga. Na njihov nagovor počeo sam prije pet godina skupljati potpise i s njima otišao kod svećenika koji me savjetovao da pošaljemo prijedlog kako bi SPC kanonizirao Teslu kao sveca – kazao je Nikola Lončar, prvi čovjek Tesline zaklade.

Ipak, prema pisanju B92, vrlo su male šanse da Nikolu Teslu proglase svecem. Pravoslavna crkva, za razliku od Rimokatoličke, nema precizno definiranu proceduru kanonizacije, a u SPC-u napominju da je presudno je li  "kandidat" za života bio istinski vjernik ili se žrtvovao za vjeru i narod. Također, potrebno je i da u narodu postoji kult kršćanskog vjerovanja u predloženu osobu, ali i da se na njegovu počivalištu ispunjavaju molitve vjernika

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 182

JO
johndoe2
14:32 25.07.2012.

Koji retardi....a šta ćeš susjeda u slučaju "države" ne možeš birat

TM
Tvrtko mali
23:01 25.07.2012.

@thek.... da jesu oni posebna rasa ,samo nebi da kazem kakva,previse sam kulturan

QA
qaqsaqer
16:46 25.07.2012.

ah ti Turci!! alaj im vera bre