ostaci otkriveni 1985.

Predmeti koje je skrivala olupina Titanica: Među njima i violina na kojoj se sviralo dok je tonuo

Foto: Stringer ./REUTERS
Predmeti koje je skrivala olupina Titanica: Među njima i violina na kojoj se sviralo dok je tonuo
22.06.2023.
u 19:28
U olupini broda su pronašli brojne predmete poput: ključeva, parfema, jelovnika, sata... Većina ih je prodana na aukcijama.
Pogledaj originalni članak

Iako je RMS Titanic potonuo 14. travnja 1912., ostaci broda nisu otkriveni sve do 1985. na dnu oceanskog dna u blizini obale Newfoundlanda u Kanadi. Veći dio broda je propao stojeći pod morem desetljećima, ali  ronioci su ipak uspjeli spasiti i sačuvati mnoštvo nevjerojatnih predmeta.

Violina kojom se sviralo dok je brod tonuo

Nju je vođa benda Wallace Hartley koristio za sviranje pjesme “Nearer, My God, to Thee” dok je brod tonuo. Autentičnost je potvrđena testiranjem naslaga slane vode, navodi se u izjavi koju je objavio Henry Aldridge and Son. Violina bio je ukrašen ugraviranom srebrnom pločom koja ga je povezivala s Hartleyjem”, navodi CNN. Prodana je za 1,5 milijuna eura.

Parfemska ulja

Putnik Adolphe Saalfeld namjeravao je otvoriti vlastitu trgovinu mirisima u Americi. U olupini broda su pronađeni njegovi uzorci bočica parfema.

Jelovnik sa posljednje večere na brodu

Obrok je poslužen istog dana kad se brod sudario s ledenjakom, a sadržavao je nekoliko slijedova, uključujući “jaja Argenteuil, juha od piletine s porilukom i piletina a la Maryland”. Prodan je za 76 tisuća eura.

Džepni sat koji je stao u trenutku kada je potonuo

Džepni sat jedne od žrtava brodoloma pronađen je u olupini Titanica. Bio je u vlasništvu putnika Johna Chapmana, koji je putovao sa suprugom Lizzie. Ono što ovo čini tako jedinstvenim je činjenica da se zamrznuo u vremenu. Sat je stao u 1:45 ujutro, što je otprilike vrijeme kada je brod potonuo.

Ključevi

Pronađeni su ključevi koji su se koristili za pristup svjetiljkama za čamce za spašavanje. Koristio ih je član posade Samuel Hemming dok je brod tonio kako bi otključao vrata iza kojih su čekale zalihe lampiona za čamac za spašavanje. 

POVEZANI ČLANCI:

Zviždaljka

Harold Lowe bio je peti časnik na Titanicu koji je zapovijedao Titanicovim čamcem za spašavanje 14 i izvlačio preživjele iz ledenog oceana. Među Loweovim stvarima koje su vraćene bila je i zviždaljka s ugraviranim natpisom “Lieut. H.G. Lowe RNR” (Kraljevska pomorska rezerva). Bio je jedan od četiri časnika koji su preživjeli katastrofu.

Kreker

Kreker je bio dio pribora za preživljavanje i spasio ga je James Fenwick, putnik na Carpathiji koja je pokupila preživjele s Titanica. Fenwick ga je čuvao u omotnici s originalnom oznakom ‘Pilotski biskvit s Titanicovog čamca za spašavanje, travanj 1912’. Prodan je za 21 tisuću eura.

>> VIDEO Sve manje vremena preostaje za spas turista iz podmornice

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JF
Jure_Francetić
23:06 22.06.2023.

Uf, ma nije valjda i violina tamo? Sigurno nisu gajde, jer kad čiča napiri u šuplju ovcu, one odu gore a ne dolje na dno...