DRŽAVNI POSJET

Predsjednica pozvala na veća kineska ulaganja

Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
Kolinda
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
Kolinda
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
Kolinda
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Kolinda
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Kolinda
16.10.2015.
u 17:35
Predsjedavajući Svekineskog narodnog kongresa iskazao je spremnost Kine da da zakonodavnu potporu produbljivanju suradnje između naše dvije zemlje
Pogledaj originalni članak

U nastavku državnog posjeta Narodnoj Republici Kini, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predsjedavajućim Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Dejiangom.

Tijekom sastanka razgovaralo se o odnosima između dvije zemlje koji su, uz bilateralne partnerske odnose, temeljeni na suradnji u okviru EU-Kina dijaloga te kineskih inicijativa "Kina+16" i "Jedan pojas, jedan put". Predsjedavajući Svekineskog narodnog kongresa pozvao je Hrvatsku da aktivnim sudjelovanjem u navedenim platformama igra važnu ulogu u povezivanju Europe i Azije. U tom kontekstu, Predsjednica Republike istaknula je i inicijativu "Jadran-Baltik-Crno more", koja bi Kini preko hrvatskih luka olakšavala ulazak na europsko tržište.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjedavajući Zhang osvrnuli su se i na konkretne prijedloge gospodarske suradnje, kako između hrvatskih i kineskih tvrtki, posebice u brodogradnji i farmaceutskoj industriji, tako i na lokalnoj i regionalnoj razini. Predsjednica je pozvala i na veća kineska ulaganja u Hrvatskoj, posebice u infrastrukturu te istraživanje i razvoj.

Predsjedavajući Svekineskog narodnog kongresa iskazao je spremnost Kine da da zakonodavnu potporu produbljivanju suradnje između naše dvije zemlje.

Predsjednica Republike sudjelovala je danas, na Svjetski dan borbe protiv siromaštva, i na Globalnom forumu o smanjenju siromaštva i razvoju 2015.: Zajednički razvoj kroz zajedničke napore na iskorjenjivanju siromaštva. 

Nakon Foruma susrela se s administratoricom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i predsjedavajućom Razvojne grupe Ujedinjenih naroda Helen Clark, s kojom je razgovarala o razvoju i međunarodnoj razvojnoj pomoći kao ključnim čimbenicima u sprečavanju i odgovoru na niz kriza s kojima je suočena globalna zajednica, uključujući i trenutnu migrantsku krizu.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se i s gradonačelnikom Šangaja Yangom Xiongom. Upoznavši gradonačelnika Šangaja s naglascima svojih razgovora s najvišim kineskim državnim dužnosnicima, osvrnula se i na dosadašnju suradnju Šangaja s Republikom Hrvatskom. Pri tome je posebno izdvojeno prijateljstvo između Šangaja i Zagreba koje se razvija već više od trideset pet godina kao i vrlo zapaženo sudjelovanje Hrvatske na izložbi Expo 2010 u Šangaju. Naglasak razgovora bio je na mogućnostima jačanja gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Šangaja kao jedne od lokomotiva kineskog rasta.

U predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u osnivanju, Predsjednica se susrela s predstavnicima kineskih i hrvatskih tvrtki. Prilikom susreta s gospodarstvenicima, hrvatska predsjednica osvrnula se na razgovore s najvišim kineskim dužnosnicima. Kazala je kako su potvrđeni odlični politički odnosi, no istovremeno utvrđen i velik prostor za napredak suradnje u području gospodarstva. Hrvatska može biti zanimljiva Kini zbog geostrateškog položaja i članstva u Europskoj uniji, ali konkretna ulaganja tek treba dogovoriti, istaknula je Predsjednica i dodala kako je potrebno planirati praktičnu suradnju, intenzivnije povezivati tvrtke i poticati ih na ulaganja te uravnotežiti trgovinsku razmjenu.

Predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru s predstavnicima jednih od najznačajnijih kineskih tvrtki sa sjedištem u Šangaju posebno je istaknula značaj hrvatskih pomorskih luka kao i mogućnosti izgradnje logističkih i proizvodnih centara u njihovoj blizini. Predstavnike financijskih institucija pozvala je da podupru jačanje hrvatsko-kineske gospodarske suradnje. Predstavnici kineskih tvrtki Predsjednici su potom predstavili svoje zanimanje i planove vezane uz gospodarsku suradnju s Hrvatskom. Pored tridesetak predstavnika zainteresiranih kineskih tvrtki, na sastanku su sudjelovali i predstavnici hrvatskih tvrtki već nazočnih ili u iskoraku prema kineskom tržištu: Podravka, Badel, Uniline i Uljanik.

>> Kineski premijer potvrdio interes za većim uvozom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar New_Fukasaky
New_Fukasaky
19:46 16.10.2015.

Uspješnost njezinog poziva Kinezima, baš kao i inih aktivnosti kojima nas svakodnevno obdaruje i usrećuje, procijenit ćemo na kraju njenoga mandata (na Pantovčaku? u Viskoj? negdje naobali?) na osnovi odziva investitora, rezultata, postignuća. Ne misli valjda blebetava laktaruša i narcisoidna odebljala plavuša da joj se sve ne broji. Za sve će morati položiti račune. I to ne Garavom i Vasi, koji su ju lansirali, već narodu.

LA
Lavica7
00:23 17.10.2015.

O cemu vi to govorite? Sto kupujete? Cije etikete nosite? Ciji cesnjak jedete? S cijim se posudjem sluzite? i na kraju...a sto to mi proizvodimo da bi mogli izvoziti???

Avatar mama mia
mama mia
13:16 17.10.2015.

Pogledajte kroz redove koliko ljudi uopce sluša šta ova prica