Kolumna

Predsjednica nije kraljica i očito smo jako bogati

Foto: HINA/POOL/Damir Sencar/PIXSELL
Predsjednica nije kraljica i očito smo jako bogati
03.03.2015.
u 12:00
Šefica države ima 450.000 kuna za siromahe, a Mesić 800.000 za svoj ured jer smo očito bogati. Zato je peticija protiv tog ureda skupila tek 3918 potpisa
Pogledaj originalni članak

Nismo ni znali da je predsjednik Ivo Josipović u proračunu imao do 450 tisuća kuna koje je godišnje mogao podijeliti “građanima i kućanstvima”. Ali, kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović novinarima ništa ne promakne i odmah im se roje pitanja koja dosad nisu. Kako, kome i po kojim će kriterijima dijeliti novac siromasima, pitanja su na koja od nje još nisu dobili odgovor. Premda kasne pet godina, a i okolnosti su se promijenile. Ova predsjednica zaziva zajedništvo, a ministarstvo Milanke Opačić upravo koordinira jednu od rijetko dobrih akcija, uvođenja reda u državna socijalna davanja kako bi se izbjeglo podvostručenje, nezakonitosti i druge nepravilnosti i nepravde. Prema tome, što će uopće predsjednici ta kvazikraljevska ovlast dodjele milodara kojom se sramoti institucija predsjednice države?! Ako nam je za tu namjenu dovoljno 450.000 kuna, onda ni taj simbolični iznos nije nužan. Jer, očito smo bogati, a siromasi će preživjeti i bez toga.

Više će podijeliti gubitnik u predsjedničkoj kampanji koji nije znao gdje bi još potrošio pola milijuna kuna. U kojoj to zemlji na svijetu šef države svakog mjeseca ima na raspolaganju 37.500 kuna za siromahe!? I u kojoj zemlji na svijetu istodobno ministar znanosti, obrazovanja i sporta ima 13,5 milijuna kuna, i u ovoj godini, za popravljanje životnog statusa vrhunskih sportaša pa i najbogatijih, beskrajno lakomih i socijalno neosjetljivih. Koja je to zemlja tako siromašna duhom? Iznos koji predsjednica ima na raspolaganju godišnje je za 160 tisuća kuna manji od iznosa koji ministarstvo Mihaela Zmajlovića spiska na parkiranje. Siniša Varga bi to potrošio na uređenje pet državnih ureda za prijam bankara, a Vesna Pusić to potroši na nekoliko putovanja koja počinju sa: “Halo, trebam avion!” Uzgred, ona je upravo potpisala odluku o dodjeli 1,8 milijuna kuna za međunarodne projekte naših osam nevladinih udruga, za osnaživanje poljoprivrednica na poplavljenim područjima u BiH, za prevenciju zaraznih bolesti u Tanzaniji, za istraživačko-dokumentacijsko osposobljavanje organizacija civilnog društva u Ukrajini...

Veću ovlast od predsjednice ima i zamjenica gradonačelnika Zagreba koja je samo Gradskoj organizaciji HDZ-a poklonila iznos koji predsjednica u jednom mjesecu mora rasporediti na sve hrvatske siromahe. S tim da se Sandra Švaljek, kao što je i sama rekla, ne mora mučiti moralnim pitanjima kao predsjednica jer je zakon predvidio da se jednako postupa i s bogatima i sa siromašnim dužnicima. Gdje toga ima? Samo u bogatim zemljama. U kojoj bi to još zemlji država mimo ikakvih socijalnih kriterija podnosila teret zamrzavanja obračuna kredita u švicarskim francima jednako za one koji se poput Severine odmaraju u Dubaiju, kao i za one koji se stjecajem okolnosti, a ne svojevoljno, godinama nisu makli iz svoga mjesta stanovanja? U kojoj to još zemlji na svijetu ne znaju za imovinski cenzus pa već desetljećima i radnici sa skromnim primanjima i bez stana financiraju kojekakve potrebe imovinski imućnih umirovljenika, socijalnih slučajeva i kojekakvih povlaštenika. Izdvaja li ijedna zemlja na svijetu, uz mirovinu, i za Ured bivšeg predsjednika s dvojicom zaposlenika, automobilom i vozačem? Gdje bi internetsku peticiju za ukidanje tog ureda od 21. prosinca potpisalo tek 3918 građana. I u kojoj bi zemlji više potpisa prikupila inicijativa, koliko god bila vrijedna, za kontrolirana hranilišta mačaka (5107). Samo u zemlji bogatoj kao što je Hrvatska.

>> Grabar-Kitarović i Vrdoljak razgovarali o energetskim projektima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 98

Avatar mirica19
mirica19
12:24 03.03.2015.

Ma što imamo s bivšim predsjednicima, gospoda imaju mogućnost primanja plaće još godina dana nakon istaka mandata, to je petina ukupnog mandata! O mirovina da i ne pričam, sramota je što se to ne rješava!

DU
Deleted user
13:03 03.03.2015.

koja smijurija,što je više omalovažavate narod je više voli ,....kmeee Kolinda moja predsjednica!

DU
Deleted user
15:08 03.03.2015.

Mesić je daleko više zanimljiva pojava od Kolinde Grabar Kitarović i on bi mogao vratiti svu tu lovu koju je "pozobao" njegov ured, da se napravi demonstracija za turiste. Države duž ekvatora od toga rade baš takvu atrakciju. Dakle, Mesić je tu na sj. polutki izrazito proJasenovac, žrtve i tako to... Čim krene južno od ekvatora, okice mu zasjaje na ček i nule one desno pa zapjeva od miline evo zore evo našeg Jure i u tom stilu. Vrtirep, kao što turistima pokazuju onaj vrtlog vode koji mijenja smjer kad se maknu par metara od ekv. linije. Tako je govorio da će prodati avion pok. Tuđmana - pa je letio njime sve u 16. Prijetio da će HV presjeći Brčko, a rat je davno prohujao. Ukratko, on smije sve i sve mu javnost a priori oprašta, samo par viceva. Čak i stančuge pro "Patria"!