Vandalizam

Pregažen grob princeze Blanke koja je živjela prije 2000 godina

Foto: Vladimir Jurišić/VLM
Pregažen grob princeze Blanke koja je živjela prije 2000 godina
10.08.2011.
u 14:33
Terenski automobili ili kamioni prešli su preko lokaliteta gdje se nalaze svetišta - kaže Čučković
Pogledaj originalni članak

Poznati arheološki lokalitet Turska Kosa automobilima su razrovali nepoznati vandali, a događaj je prijavljen policiji

Kada je, prije nekoliko dana, arheolog Lazo Čučković došao na Tursku kosu, kako bi poznato nalazište iz starijeg željeznog doba pripremio za nastavak radova, koje sa studentima arheologije svake godine provodi u kolovozu, zaprepašteno je ustvrdio kako je lokalitet doslovno preoran automobilskim gumama.

– Prema svemu sudeći, terenski automobili ili kamioni, prešli su preko najvažnijeg lokaliteta gdje se pod zemljom nalaze svetišta, jedinstvena i vrlo dobro poznata i izvan granica naše zemlje, kaže Čučković.

Šteta mogla biti i veća

– Šteta je mogla biti i veća, jer duboki tragovi kotača prolaze tek nekoliko centimetara od desetak kvadrata arheološkog uzorka, koji su ostavljeni kako bi budući stručnjaci, s novim znanjima i tehnologijom, rasvijetlili dio čovjekove prošlosti stare više od 2500 godina, dodaje Čučković.

Nalazište Turska kosa našlo se prije dvije godine na stranicama svjetskog tiska, kada je pronađen grob s ostacima žene ukrašene bogatim nakitom i metalnim oglavljem iz 5. stoljeća prije Krista. Riječ je o pronalasku visokog arheološkog ranga, a arheolog Čučković zaključio je da je riječ vjerovatno o poglavarici naselja ili ženi poglavara.

Ostaci na analizi u Mainzu

Kako je atletičarka Blanka Vlašić, dan prije ovog pronalaska postala svjetska prvakinja, maštoviti arheolozi tajanstvenu ženu iz groba nazvali su princeza Blanka.

– Oktanski vandali prešli su preko groba kolapjanske princeze, no, na sreću, ostaci su već davno na DNK analizi u Mainzu, pa šteta nije velika, ali grob izgleda stravično. Sve što sada je da o cijelom slučaju obavijestim policiju i konzervatorski odjel u Sisku. - kaže Lazo Čučković, koji kontinuirano, već 30 godina, proučava lokalitet na Turskoj kosi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SV
sveznalica100
08:41 12.08.2011.

Nije li tamo prije nekoliko tjedana bilo voženo neko off road natjecanje ili nešto?